Hlavní obsah

Soud s katarským princem může pokračovat, ale až v září

Novinky, bad
Praha

Ani posedmé se Obvodnímu soudu pro Prahu 2 nepodařilo ve středu projednat kauzu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, který měl na začátku století v Praze pohlavně zneužít na sedmnáct nezletilých dívek. Sání sice dal konečně souhlas s projednáním věci v jeho nepřítomnosti, z procesních důvodů musel soud jednání odročit na konec září.

Foto: Policie ČR

Katarský princ Hámid bin Abdul Sání

Článek

„Nevrátila se doručenka od obžalovaného, a soud tedy nemohl pokračovat v jednání,“ uvedl Sáního advokát Josef Lžičař. Sání sice konečně souhlasil s jednáním v jeho nepřítomnosti, ale soud nemá potvrzené doručení obsílky, tudíž jednání odročil na 30. září.

Obnovené líčení s katarským princem Hámidem bin Abdal Sáním tak nebere konce. Člen katarské královské rodiny byl v roce 2004 obviněn a zatčen kvůli tomu, že si mezi roky 2000 a 2004 měl do svého vyšehradského bytu vodit nezletilé dívky a platit jim 2000 korun za sex. Některým z dívek v té době nebylo ještě ani patnáct let.

K české policii nemá důvěru

V roce 2005 byl odsouzen ke dvěma a půl roku vězení, ale nepravomocně. Trest sice zrušila v lednu 2013 amnestie Václava Klause, podle Městského soudu v Praze se ale nevztahovala na všechny jeho skutky a nařídil Obvodnímu soudu pro Prahu 2 nové projednání případu. O to se soud v loňském roce několikrát pokusil, ale Sání ani na jedno líčení nedorazil – nemá prý k české policii důvěru. Soud tak nemohl v projednávání jeho věci pokračovat. Až nyní dal souhlas s projednáním věci v jeho nepřítomnosti. Pokračovat se tedy bude na konci září.

Sáního v roce 2005 vydal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ke stíhání do Kataru před tím, než rozsudek nabyl právní moci. Kvůli vydání prince zpět do Kataru se dostal Němec do sporu s tehdejší nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Předmětem byla otázka, zda může ministr předat trestní stíhání do jiné země bez souhlasu soudu. Němce kvůli tomu dokonce vyšetřovala policie pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyšetřování bylo později odloženo.

V Kataru Sáního pár dní věznili a pak s odůvodněním, že to, čím vším si prošel (vazba a soud v ČR a také držení v Kataru), stačí jako trest, ho pustili na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám