Hlavní obsah

Soud s Berdychovým gangem stát připraví o mnoho miliónů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nikdo neví, kolik miliónů nás bude stát proces s 36 pachateli gangu okolo Davida Berdycha. Nikdo neví, kolik miliónů budeme platit za jejich věznění. Bude to 10, nebo 100, či více miliónů? Nikdo si nedovolí odhadnout, jestli tyto milióny gangsteři státu vrátí. Jisté je pouze to, že středočeský soudce Petr Franc v únoru zahájí největší a zřejmě i nejdražší kriminální proces v českých dějinách.

Článek

Problém ztracených miliónů nastolili obžalovaní gangsteři. Tvrdí, že nemají peníze na advokáty, a chtějí být obhajováni ex offo. Tak se může přihodit, že stát bude muset vložit jen do Francem řízeného soudního líčení v únoru až dubnu okolo 10 miliónů korun. I když Franc minulý týden ve čtvrtek neupřesnil počet obžalovaných, kteří se domáhají obhajování ex offo.

"V tuto chvíli se nejedná o všech 36 obžalovaných. Jisté údaje o ustanovených obhájcích (ex offo, pozn. red.) budou známy až na konci ledna," odpověděl na dotazy Práva soudce.

Franc plánuje, že by proces mohl být skončen po 45 dnech líčení na konci dubna. V případě jednoho obžalovaného a průměrné doby šest hodin líčení po dobu jednoho dne by tak náklady na obhajobu ex offo u soudu podle tarifu České advokátní komory (ČAK) činily 270 tisíc korun. V případě 36 obžalovaných jde o částku 9,72 miliónu korun.

Uvedená suma nemusí být konečná. Advokáti ex offo ji navýší o úkony z přípravného řízení (vyšetřování trestné činnosti obviněných před podáním a přijetím obžaloby soudem, pozn. red.).

"Úkonů v přípravném řízení jsem vykonal určitě 40, ne-li víc. To budu také účtovat, ale až po vynesení pravomocného rozsudku," řekl Právu advokát obhajující jednoho z pachatelů gangu. Suma 270 tisíc se tak může navýšit nejméně o dalších 80 tisíc. A to jen u jednoho obžalovaného, který ze zákona musí mít obhájce, i když na něj podle svého tvrzení nemá peníze.

Chudí gangsteři?

"Obhájce ex offo je obhájce stanovený soudem a soudem po pravomocném rozsudku vyplácený. V uvedeném případě advokát podle tarifu ČAK za každý úkon účtuje dva tisíce korun. Jeden úkon tvoří dvě hodiny, po které advokát pracoval v přípravném řízení nebo u soudu. Pokud v jednom dni soudní líčení trvá šest hodin, pak advokát podle tarifu účtuje za ten den tři úkony, tedy šest tisíc korun. Totéž platí i pro přípravné řízení," vysvětlil Právu advokát Václav Mandák (funkcionář ČAK).

Podle obžaloby gangsteři oloupili oběti v 16 případech o 57 025 633 korun v českých korunách a cizích měnách. V pěti případech uloupili zboží a starožitnosti ve výši 11 365 178 korun. Obětem sebrali cenné osobní věci za 165 600 korun. Tím se jen v obžalobou uvedených 21 případech obohatili na úkor obětí celkem o 68 556 411 korun. Suma není konečná. Gang je podezřelý z dalších asi 70 brutálních loupeží na lidech a kamiónech s odhadem škody mezi 250 až 300 milióny korun. "Podezření je na nic. Chybějí důkazy," řekl Právu kriminalista seznámený s případem Berdychova gangu.

Stát vydobude zpět asi třetinu

Představu o tom, kolik nás zločinci stojí, doplňují náklady na jednoho vězně a den po dobu výkonu trestu. "U odsouzených ze zvlášť závažné trestné činnosti jde o 700 korun na jednoho vězně a den. Částka může být i vyšší, pokud jde třeba o eskortování vězně a podobně," upřesnila minulý týden v pátek Právu mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Lenka Smutná. Vězeň nás tak během vykonání desetiletého trestu přijde na 2,6 miliónu korun.

Pokud bude 36 gangsterů okolo Berdycha odsouzeno v průměru na 10 let vězení a celý trest si odsedí, pak nás to přijde na 91,8 miliónu korun. Z těchto miliónů zřejmě uvidíme jen zlomek nebo vůbec nic.

"Odsouzení jsou sice povinni vrátit státu náklady vynaložené na jejich obhajobu ustanoveným obhájcem (ex offo) a náklady vynaložené státem na výkon trestu. Daří se nám však vymoci maximálně 30 procent z těchto nákladů a méně. Liší se to případ od případu. Chceme tento nepoměr změnit. Už jsme dali patřičné návrhy vládě," řekl minulý týden v pátek Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám