Hlavní obsah

Soud rozhodl, že místostarosta není rasista

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Místostarosta Ostravy - Mariánských Hor Jiří Jezerský není rasista. Takový verdikt vyřknul v úterý Okresní soud v Ostravě. Rozsudek ale zatím není pravomocný, státní zástupce se odvolal.

Článek

Jezerský stál před soudem kvůli dva roky starým výrokům na adresu Romů v místní kolonii Bedřiška. Na zvukovém záznamu, který se loni dostal na veřejnost, jsou zachyceny výroky Jezerského a také starostky a senátorky Liany Janáčkové. Tu ale Senát nevydal k trestnímu stíhání, a tak se z hanobení národa, rasy a přesvědčení před soudem zodpovídal pouze Jezerský.

„Nesouhlasím s jakoukoliv integrací cikánů, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno, klidně to budu křičet do celého světa,“ říká na záznamu Janáčková. Jezerského výroky jsou podobného kalibru. „Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat,“ řekl v nahrávce Jezerský.

Podle soudkyně Jany Bochňákové se sice během hlavního líčení prokázalo, že výroky opravdu padly, skutek ale podle ní není trestný čin, protože výroky v kontextu celé nahrávky byly řečeny v nadsázce.

Předsedu olašských Romů výroky neurazily

Rozsudek ale není pravomocný. Státní zástupce Davida Bartoše během hlavního líčení požadoval výslech starostky Janáčkové, ale neuspěl. „Soudkyně žádost zamítla s tím, že je nadbytečná. Rozsudek nedopadl podle našich předpokladů, jsme přesvědčeni, že důvody pro odsouzení pana Jezerského tady jsou,“ konstatoval státní zástupce.

Místostarosta je s rozsudkem spokojen. „Mám radost, že spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ řekl novinářům.

Potěšen výsledkem byl i jeden ze svědků - předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka. „Výroky paní starostky a pana Jezerského mě jako Roma neurazily. Ani na Bedřišce jsem nezaregistroval, že by někoho z Romů pohoršovaly. Žaloby na ně podali ti, kteří vůbec nevědí, jak se na Bedřišce žije a co se tam děje. Šlo jen o boj mezi místními politiky, k němuž využili problémy romského etnika,“ řekl Stojka Moravskoslezskému deníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám