Hlavní obsah

Soud rozdělil mezi gang převaděčů 33 let vězení

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Třiatřicet let vězení v pondělí rozdělil mezi jedenáct členů mezinárodního převaděčského gangu řízeného Indy Ranjitem Singhem a Surjitem Singhem Krajský soud v Plzni.

Článek

"Všichni byli uznáni vinnými jako účastníci zločinného spolčení, kteří se podíleli na nelegálním transportu běženců z Indie do západní Evropy," řekl předseda senátu Pavel Fait. Dva Indové a devět Čechů podle Faita zneužili svízelné situace běženců, které přepravovali v často velmi nedůstojných podmínkách.

Výše trestů od čtyři a půl do dvou let soud uložil podle postavení, jaké obžalovaní zastávali ve zločinecké organizaci. Čtyři obžalovaní dostali podmínečný odklad, zbytek půjde do vězení po nabytí právní moci rozsudku.

Podmínečné tresty dostali obžalovaní, kteří se doznali, spolupracovali při vyšetřování a nebyli v minulosti trestáni.

V gangu bylo devět Čechů

Hlavním indickým organizátorům pomáhalo s dopravou stovek běženců z Indie a Srí Lanky do česko-německého a česko- rakouského pohraničí devět českých členů gangu. Všichni podle rozsudku v letech 2000 až 2002 organizovaně uskutečňovali ilegální přesuny stovek běženců z Indie a Srí Lanky přes Slovensko a Českou republiku do Německa a Rakouska. Za to měl šéf gangu od uprchlíků inkasovat statisíce dolarů, velká část emigrantů přitom končila v rukou německé nebo české policie a putovala zpět.

Gang sledovaly a pozatýkaly speciální policejní složky útvaru pro odhalování korupce a závažné hospodářské činnosti. Pomohly jim přitom odposlechy mobilních telefonů organizátorů i převaděčů. Někteří čeští členové gangu po zatčení přiznali, že za každou skupinu dostávali lokální organizátoři po 20 a řidiči s převaděči zhruba po 10 tisících korunách. Zločinci zůstali ve vazbě několik měsíců, později je soud pustil na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám