Hlavní obsah

Soud rozdal tresty za brutální útok na bezdomovce

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Tresty třem mladíkům ve věku od 20 do 21 let, kteří loni v květnu na odlehlém místě v areálu vlakového nádraží v Opavě bezdůvodně umlátili dlažebními kostkami bezdomovce a jeho kamaráda brutálně zbili, rozdal v pondělí Krajský soud v Ostravě. Za nelidský útok dostali Lukáš Glovčík a Aleš Sedl třináct let vězení, jejich kamarád Petr Šober o rok méně.

Článek

Sedmatřicetiletý muž po jejich útoku betonovými kostkami zemřel a jeho o jedenáct let staršího kamaráda zachránili lékaři jen díky včasné pomoci.

K tragédii došlo v noci na 23. května, kdy se tři kamarádi jako vždy sešli na nádraží s několika krabicemi levného vína. "Byla to parta mladých lidí, jejichž hlavní náplní bylo pít alkohol a kouřit cigarety. To byla hlavní náplň jejich života," uvedl soudce Jaroslav Málek. Poté, co vypili asi pět litrů, zjistili, že poblíž nich jsou bezdomovci. Podle obžaloby je znali a podezírali je, že jeden z nich okradl jejich kamarádku.

Zaútočili dlažebními kostkami

Mladíci ale vypověděli, že své oběti viděli poprvé. Postupně na oba zaútočili dlažebními kostkami. "Hodil jsem po něm dlažební kostku, a když spadl, začali jsme do něj všichni kopat," popisoval incident například Glovčík, který během celé výpovědi neprojevil ani známku lítosti. Podle soudce byl ale útok mnohem razantnější. Glovčík a Sedl, kteří si počínali nejagresivněji, totiž jednomu z mužů skákali snožmo po hlavě ve chvíli, kdy již ležel v bezvědomí na zemi.

"Nesetkáváme se často s takovými případy brutálního napadení bezbranných alkoholických bezdomovců. Pokud by si někdo z novinářů dovolil označit jejich jednání za zvěrstvo, urazí mého psa," konstatoval soudce.

Nikdo z obžalovaných nebyl schopen odpovědět, jaký měli k tak brutálnímu útoku motiv. "Vůbec nevím, proč jsme to udělali," vypovídal u soudu Šober. "Kluci začali, a tak jsem se prostě přidal," vysvětlil vražedný útok Glovčík.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzení si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám