Hlavní obsah

Soud řeší, zda část Zlaté uličky připadne Alžbětě Pezoldové

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový
Praha

Alžběta Pezoldová žádá od státu vydání dalších pozemků na pražských Hradčanech, tentokrát ve Zlaté uličce. Tři parcely mají dohromady výměru jen kolem 50 metrů čtverečních a leží z části pod třemi různými objekty, v nichž se dnes nachází vesměs obchody se suvenýry.

Článek

Žalobu začal ve čtvrtek projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Pezoldová se v Česku domáhá vydání majetku po svém dědečkovi Adolfu Schwarzenbergovi asi 55 žalobami na určení vlastnictví.

Spor o parcely ve Zlaté uličce je však první, jímž se začíná český soud zabývat po loňském rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích, který v dědickém řízení pravomocně rozhodl, že jediným dědicem po Adolfu Schwarzembergovi je bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Zástupci státu proto namítají, že by žaloba neměla být vůbec akceptována.

Vyvlastnění majetku před únorem 1948

Loni Pezoldová neuspěla ve sporu o Schwarzenberský palác. Naopak v Domaníně u Třeboně v restitučním řízení získala rodinnou hrobku. Podle Ústavního soudu je hrobka součástí pozůstalosti po Adolfu Schwarzenbergovi.

Mimo jiné požaduje Pezoldová zámky v Hluboké nad Vltavou či Českém Krumlově.

K vyvlastňování šlechtického majetku rodu Schwarzenbergů docházelo před 25. únorem 1948, tedy ještě před obdobím nesvobody, jak tuto hranici definují zákony o protiprávnosti komunistického režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám