Hlavní obsah

Soud řeší vytunelované stamilióny z dotací EU

PRAHA

Pražský městský soud v pondělí otevřel případ údajně zpronevěřených miliónů z dotací Evropské unie (EU). Obžaloba viní z podvodu a z praní špinavých peněz deset lidí, mimo jiné i bývalého náměstka někdejšího ministra pro místní rozvoj Pavla Němce Petra Formana a jeho poradce Radima Špačka. Obviněným hrozí pět až 12 let vězení.

Článek

"Ničeho protiprávního jsem se nedopustil, vždy jsem se snažil chránit zájmy státu," řekl soudu Forman.

Desetičlenná skupina je podezřelá z toho, že se chtěla přes Nadaci pro rozvoj regionů obohatit o 229 miliónů korun, které v ní zbyly z celkem 317 miliónů korun, jež jí EU od roku 1994 poskytla na projekty rozvoje podnikání v Česku.

Z likvidačního zůstatku nadace se prý snažili přes další firmy odstranit nejdřív 144 a pak 85 miliónů korun. Z této druhé částky bylo zhruba 58 miliónů korun převedeno zpět do nadace. Kromě asi 17 miliónů korun, které se dostaly do zahraničí, se při vyšetřování podařilo podstatnou část dalších peněz zajistit na účtech. Jako výnos z trestné činnosti bylo zajištěno 152,8 miliónu korun.

Za zločinem měl stát Dvořák

Za strůjce údajného zločinného plánu žaloba označila Ondřeje Dvořáka, likvidátora jedné ze dvou společností přímo navázaných na nadaci.

Předseda senátu Petr Braun tak k výpovědi vyzval Formana, který měl podle svých slov jako náměstek ministra pro místní rozvoj oblast regionální politiky na starosti. Forman nechal podle obžaloby ministru Němcovi podepsat takzvaný Transformační plán, který prý pozdější převody peněz usnadnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám