Hlavní obsah

Soud řeší vraždu samopalem při přepadení auta s penězi

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Až po téměř šesti letech od spáchání činu se dostal před soud sedmatřicetiletý Karel Caha, který od úterý čelí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové obžalobě z vraždy. V červenci roku 2001 se u Šlapanova na Havlíčkobrodsku podílel na přepadení auta převážejícího peníze. Řidič vozu tehdy utrpěl vážná zranění, jeho kolega na místě zemřel. Lupiči z auta ukradli bezmála 1,4 miliónu korun.

Článek

Cahu přivedla eskorta z vězení, kde si odpykává devítiletý trest za podíl na únosu podnikatele Davida Petrovického. Ten byl v listopadu roku 2000 Cahou, Martinem Derganzem a Michalem Jirkou odvlečen ze svého domku ve Slavníči na Havlíčkobrodsku.

Jeho tělo se našlo o čtyři roky později pohřbeno u dálnice D1 a pachatelé únosu byli předloni potrestáni. Kromě Derganze, ten před čtyřmi lety zemřel rukou dosud neznámého vraha.

Bez varování zahájili palbu na auto

Podle Cahy to byl Derganz, kdo zorganizoval přepadení auta u Šlapanova. "Byl jsem v tíživé finanční situaci, a tak jsem do toho šel s ním. Jsem si vědom následků, omlouvám se poškozeným," řekl soudcům. Caha se přiznal až loni, prý ho tížilo svědomí. Přepadení připomínalo vojenskou akci.

"Pachatelé pečlivě naplánovali místo, kde vozidlo agentury muselo zpomalit, vybraný prostor umožňoval střelcům dobrý úkryt a dokonce tehdy nebyl ani pokryt signálem mobilů či vysílaček. Bylo to, jako by ve válce brutálně likvidovali vozidlo nepřítele, zahájili palbu bez jakékoliv výstrahy," uvedl státní zástupce Milan Vacek. Caha z Derganzem použili samopaly vzor 58 a vystříleli celkem pětačtyřicet ran.

Za lup si koupil auto

Řidič auta Petr Hlaváček, který útok přežil, se ze svých zranění léčil několik let a do smrti ponese zdravotní následky. "Odbočoval jsem vlevo a najednou se rozprsklo přední sklo. Ztratil jsem vědomí a když jsem se probral, všude bylo ticho. Kolega krvácel a v obličeji byl celý fialový," vzpomínal na tragický zážitek.

Peníze z auta zmizely i s kufříkem a Caha tvrdí, že z lupu si koupil auto. "Ostatní peníze si vzal Derganz," řekl soudcům.

Milan Vacek uvedl, že Caha může být potrestán maximálně patnácti lety vězení. "Posudky znalců hodnotí obžalovaného jako submisivní osobnost, organizátorem byl tedy zřejmě skutečně Derganz. Caha má také podle posudků relativně velkou šanci na resocializaci.

Kompletním přiznáním přispěl k podrobnému objasnění věci. To vše jej sice nezbavuje odpovědnosti za způsobené následky, ale zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu nejsou," řekl žalobce. Vynesení rozsudku je naplánováno na čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám