Hlavní obsah

Soud řeší únos a smrt dívky v mafiánském stylu

Právo, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Únos a následnou smrt 28leté Vlasty Sluťákové z Dolní Poustevny na Děčínsku začal v úterý rozplétat senát ústeckého krajského soudu. Státní zástupkyně viní 36letého Martina Vlka, 24letého Karla Starostu a 25letého Štefana Vaška z trestného činu braní rukojmích ve spolupachatelství.

Článek

Vlk jako organizátor únosu v mafiánském stylu chtěl podle svých slov za 1,5 miliónu korun, které mu měl vyplatit otec Sluťákové, zahladit dluhy ve svém podnikání. Najal proto Starostu, který si sehnal Vaška jako řidiče.

Loni 9. března Starosta s Vaškem poté, co Vlk ženu vylákal na okraj Dolní Poustevny do místa zvaného Čtverec, ji udeřili plynovou pistolí do hlavy, spoutali a ucpali jí ústa. V nedalekých Mikulášovicích, kam dvojice odjela fabií Sluťákové, ji přeložili do Vlkova auta. Ten již mrtvou ženu vyhodil u Svoru na Českolipsku do příkopu. Tělo pohřešované bylo nalezeno po devíti dnech od únosu.

Každý vypovídá něco jiného

Výpovědi trojice obžalovaných se zásadním způsobem liší. Zatímco Starosta uvedl, že se unesená žena při překládání do Vlkova auta hýbala, ten to popírá. "Je to strašná věc, lituji toho, ale vinu necítím. Starostovi, který mi dlužil pět tisíc korun, jsem slíbil za pomoc při únosu odpuštění dluhu a celkem 400 000 korun z výkupného. Předal jsem mu plynovou pistoli a zdůraznil, aby Vlastě přetáhli přes hlavu mikinu. Nesměla mě vidět, byli jsme totiž výborní kamarádi. Znal jsem ji od jejích třinácti let," řekl Vlk.

Ženu podle svých slov přebíral od kompliců již nehybnou, a když se během jízdy ani nepohnula, z auta ji již mrtvou vyhodil. Starosta narozdíl od Vlka senátu tvrdil, že Sluťáková po celou dobu únosu omráčená vůbec nebyla a snažila se osvobodit. "O její smrti jsem se dozvěděl až z novin," tvrdí Starosta. Pitva prokázala, že žena byla udušena tlakem na dýchací cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám