Hlavní obsah

Soud řeší případ vraždy, kterou měl zamaskovat výbuch plynu

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Případ vraždy 64letého muže, která se stala letos na konci února na ústeckém sídlišti v Doběticích, začal ve středu rozplétat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před ním stanul 38letý Jaroslav Šípek, který je kromě vraždy obžalovaný i z trestného činu obecného ohrožení ve stadiu pokusu, protože měl v bytě nechat naplno puštěný plyn a zapnutou pájku. Výbuch měl vraždu zamaskovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Šípek před Krajským soudem v Ústí nad Labem.

Článek

Tělo mrtvého 64letého muže bylo nalezeno 1. března v jeho bytě. Měl mnohačetná bodná poranění, ležel v tratolišti krve. Vrah muži poranil plíce, žaludek, játra, slinivku a další orgány. Mnohočetná bodná zranění se rozvinula v poúrazový šok a následovala smrt.

Prostě jsem to neudělal, neměl jsem k tomu ani důvod.
obžalovaný

Muž krátce po vraždě udělal vše pro to, aby svůj čin zamaskoval. „Pustil v kuchyni naplno hořáky a v blízkosti umístil pájku,“ řekl po dopadení muže policejní vyšetřovatel Milan Rychnovský s tím, že pájka ale svou teplotou výbuch naštěstí iniciovat nemohla. Pokud by ale výbuch spustil jiný iniciační systém, odpovídal by explozi 12 kilogramů TNT a byl by srovnatelný například s tragickým výbuchem plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Šípka měli kriminalisté v hledáčku již první den po vraždě, kdy ho i vyslýchali. Pak byl ale propuštěn, nakonec k němu kriminalisty dovedlo vyhodnocení desítek stop.

Na případu pracovalo 11 kriminalistů 

Šípek kriminalistům i soudu vraždu popřel. „Prostě jsem to neudělal, neměl jsem k tomu ani důvod,“ řekl u soudu. Vztah mezi ním a zavražděným byl prý normální a byl u něj naposledy dva či tři měsíce před vraždou. V den vraždy byl prý v práci, u své matky a pak doma.

Na objasnění vraždy pracoval letos na jaře speciální tým 11 kriminalistů. Muž byl dopaden a obviněn v červnu, kdy putoval do vazby. V minulosti byl trestán jen za majetkové trestné činy. Nyní mu hrozí až 18 let vězení. Soud má pokračovat i před Vánocemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám