Hlavní obsah

Soud řeší podivně rychlé zbohatnutí bývalého policisty

– KARLOVY VARY
Právo, fk

U okresního soudu v Karlových Varech ve čtvrtek dopoledne pokračovalo hlavní líčení ve věci bývalého příslušníka karlovarské cizinecké policie Radka Kocába. Ten měl zbohatnout během výkonu služby řadového inspektora v letech 2002 až 2005 a postaral se tak o jednu z největších novodobých korupčních afér v policii.

Foto: František Kšajt, Právo

Obžalovaný bývalý policista Radek Kocáb před karlovarským okresním soudem.

Článek

Radek Kocáb je obžalován z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a příjímání úplatků, které podle obžaloby získával za legalizování nezákonného pobytu cizinců na území ČR, a to zejména vietnamské národnosti. Podle obžaloby se jednalo o mnohamiliónové částky.

Na pořadu hlavního líčení měly být původně výslechy svědků v utajení, které se však ve čtvrtek nekonaly. Soudem byli vyslechnuti jen dva muži vietnamské národnosti. „Nevím, nepamatuji, neviděl jsem, žádné peníze kromě správních poplatků jsem nikomu nedával,“ odpovídali unisono.

Soudní řízení, které začalo letos na jaře, se zřejmě potáhne řadu měsíců. Například i kvůli nedosažitelnosti svědků. U dalšího svědka vietnamské národnosti, který byl soudem předvolán, se totiž nepodařilo prošetřit, zda se vůbec zdržuje na území ČR.

Ukládal statisíce s platem 15 tisíc

Státní zástupkyně Renata Havelková pak četla listinné důkazy. Z nich vyplynulo, jak Radek Kocáb disponoval a ukládal statisícové částky na několika bankovních účtech, většinou vedené na jeho matku, a jak investoval do cenných papírů, přičemž jeho průměrný čistý výdělek v té době činil necelých 15 000 korun.

V případě, že soud uzná Kocába vinným, hrozí mu až desetiletý pobyt za mřížemi. Odpoledne stane před soudem ze stejných důvodů další obžalovaný bývalý inspektor cizinecké policie v Karlových Varech Pavel Kábrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám