Hlavní obsah

Soud řeší machinace se zakázkou na radnici Ostrava-Jih

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Dva úředníci radnice městského obvodu Ostrava - Jih a manažer stavební firmy Bytostav Poruba se od pondělí zodpovídají před Okresním soudem v Ostravě ze zmanipulování veřejné zakázky a z nezákonného zvýhodnění této firmy na úkor daňových poplatníků.

Článek

Na lavici obžalovaných usedli vedoucí právního odboru radnice Hana Kalusová, úředník investičního odboru Vladimír Sýkora a náměstek ředitele Bytostavu Poruba Luděk Jahn.

Podle obžaloby tato trojice loni v lednu na radnici největšího ostravského městského obvodu nezákonným způsobem ovlivnila výběrové řízení na rekonstrukci městských bytových domů v Jubilejní kolonii, které by jinak Bytostav neměl šanci vyhrát.

Hlavní obžalovanou je Hana Kalusová, která byla členkou výběrové komise. Po otevření obálek s nabídkami firem, přihlášených do soutěže, seznámila Luďka Jahna z Bytostavu s nabídkami soupeřů. Společnost Bytostav Poruba pak svou nabídku podle obžaloby rychle přepracovala tak, aby se v soutěži dostala na lepší pozici. Úředník Sýkora pak pomohl soutěžní nabídku Bytostavu pokoutně v kanceláři radnice vyměnit.

Škoda 757 tisíc

Bytostav Poruba se tak v soutěži vyhoupl až na druhé místo. Firma Teplotechna Ostrava, která nabídla nejlepší cenu a výběrové řízení měla vyhrát, pak byla podle předchozí dohody obžalovaných ze soutěže vyřazena z formálních důvodů.

„Obžalovaní byli vedeni záměrem zajistit pro Bytostav Poruba vítězství. Museli si být vědomi, že tím způsobí městskému obvodu škodu 757 tisíc korun, představující rozdíl mezi cenovými nabídkami společností Teplotechna Ostrava a Bytostav Poruba,“ řekl státní zástupce Martin Fraš.

K dokonání záměru nakonec kvůli zásahu policie nedošlo. Kalusová je obžalovaná z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele a z pokusu o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Další dva obžalovaní jsou souzeni pro napomáhání k těmto trestným činům.

Kalusová věří v očištění

Jediný, kdo o soudu vypovídal, byl Sýkora, jenž obžalobu popřel. Luděk Jahn výpověď před soudcem odmítl stejně jako Kalusová. Ta při příchodu do soudní síně novinářům řekla, že nic špatného neudělala. „Měli bychom si počkat na vyjádření soudu. Předpokládám, že potvrdí mou nevinu,“ řekla Kalusová, která stále působí ve funkci na radnici, ale po dohodě se starostou nemá přístup k veřejným zakázkám.

Zatím není jasné, kdy v kauze padne rozsudek. Není vyloučeno, že případem se bude kvůli očekávanému odročení soud zabývat i několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám