Hlavní obsah

Soud: Proti obviněnému v kauze Anička zatím není jediný přímý důkaz

Právo, Novinky, Petr Nový, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Jednačtyřicetiletý muž obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Aničky půjde do vazby. Rozhodl o tom v pátek soud. Návrh na vzetí do vazby podala dopoledne státní zástupkyně Martina Kadeřábková, která po jednání informaci Právu potvrdila.

Soud vzal do vazby podezřelého z vraždy AničkyVideo: Novinky

 
Článek

Soud sice poslal obviněného muže kvůli podezření z vraždy a znásilnění devítileté Aničky do vazby, žádný přímý a jednoznačný důkaz proti němu ale zatím neexistuje. Právu to řekl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček.

Po rozhodnutí soudu o vazbě to řekl i soudce Petr Novák.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové justiční stráže hlídají jednací síň soudu.

Soudce, který minule jedenačtyřicetiletého muže pustil na svobodu, tentokrát o uvalení vazby rozhodl především proto, že už se našlo tělo oběti.

Žádný přímý důkaz, který by obviněného spojoval přímo s vraždou, zatím neexistuje.
mluvčí soudu

„Tím je jasné, že se stal násilný trestný čin a obviněný byl prokazatelně v inkriminované době na místě činu, což prokázaly stopy jeho DNA na již dříve nalezeném batohu. Žádný přímý důkaz, který by obviněného spojoval přímo s vraždou, ale zatím neexistuje,“ konstatoval Slováček.

Na těle oběti podle něj sice byly nalezeny biologické stopy, ale ty ještě nebyly vyhodnoceny. „Zda patří obviněnému, tak zatím není jasné. Předpokládám, že v současné době to zkoumají příslušní odborníci,“ poznamenal mluvčí soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Policie přiváží obviněného muže k soudu.

Způsob, jakým Anička zemřela, odmítá policie upřesnit. Podle informací Práva ze zdrojů blízkých vyšetřování byla dívka zardoušena rukama (o škrcení se hovoří v případě užití škrtidla).

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová se ke způsobu smrti odmítla jakkoliv vyjadřovat. „K tomu nebudeme říkat nic,“ uvedla mluvčí.

Vypovídal pouze k rodinné situaci

Podle soudce Petra Nováka vypovídal obviněný muž před soudem jen o svých rodinných poměrech a své osobní situaci, například o zaměstnání. " Obviněný popřel trestnou činnost a dále uvedl, že se nebude vyjadřovat, což je jeho právo." řekl Novák.

O uvalení vazby rozhodoval soudce Petr Fassati, tedy stejný soudce jako na podzim. Tehdy na muže vazbu neuvalil. Nyní soud vazbu zdůvodnil obavami z útěku a také obavami z pokračování v trestné činnosti.

Obhájce obviněného Jan Fidler odmítl případ jakkoliv komentovat. Obviněný si ale ponechal lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ve škole, kam Anička chodila, vzniklo pietní místo plné svíček.

Jediný obviněný

Policie muže, který byl již od loňského podzimu jediným podezřelým v případu pohřešované dívky, zadržela opětovně tuto středu poté, co se našly její ostatky zahrabané v zemi v pražské Troji.

Deník Blesk v pátek informoval, že podle vyšetřovatelů byla dívka uškrcena. Podle Aktuálně.cz mají kriminalisté nejnověji k dispozici také biologické stopy z nalezeného těla. Ty mají dokazovat, že obviněný muž byl s dítětem v kontaktu.

Ještě ve středu a následně ve čtvrtek byl muž podroben několika výslechům. Po nich ho policisté obvinili ze tří trestných činů, a to z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Od podzimu již čelil obvinění z omezování osobní svobody. Policisté mu prokázali 17 případů majetkové trestné činnosti.

Policie: důkazů je tentokrát dost

Na podzim policisté pro obviněného vazbu také navrhovali, soudce však nenašel dostatek důkazů pro takové rozhodnutí a muže pustil na svobodu.

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová v té souvislosti tento týden uvedla, že kriminalisté se nyní dobře připravili a shromáždili potřebné důkazy.

Obviněný muž s policií dlouhodobě spolupracuje jen minimálně, odmítá vypovídat a vyhýbá se také další konfrontaci na detektoru lži. Na podzim policisté našli jeho DNA na nalezeném batohu dívky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám