Hlavní obsah

Soud projednává brutální vraždu důchodkyně

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, Tomáš Prchal

Jednu z nejbrutálnějších vražd posledních let na severu Čech, kdy 45letá Dana Jakubová z Ústí nad Labem nůžkami ubodala a hrncem ubila 77letou sousedku, začal v pondělí projednávat ústecký krajský soud. Státní zástupkyně obžalovala nezaměstnanou ženu, která žila u své dcery, z vraždy.

Článek

Oběti se loni v říjnu stala osudnou žádost, aby jí obžalovaná žena vrátila půjčených pět set korun. Ta ji po poledni v ústecké Alešově ulici nejdříve bodla do zad nůžkami dlouhými 24 centimetrů, a když důchodkyně upadla na zem, Jakubová si jí sedla na záda, přitiskla k obličeji polštářek, a nejméně devětkrát ji znovu bodla do zad.

Místo pomoci další útok

"Když ji napadená prosila, ať zavolá pomoc, strčila ji obžalovaná v koupelně do vany, nůžkami zaútočila na hrudník, krk a hlavu, až jí prorazila lební klenbu, a nakonec ji rendlíkem několikrát udeřila do hlavy," uvedla státní zástupkyně. Jakubová nechala chrčící ženu umírat několik desítek minut. Poté umyla dlaždičky znečištěné krví, nůžky i kastrol.

Dosud netrestaná žena, která při předčítání obžaloby státní zástupkyní na několik sekund omdlela, brutální útok přiznala. "Byla jsem opilá z vína, které jsem pila večer, v noci i ráno. Když šla sousedka k telefonu a otočila se ke mě zády, bodla jsem ji poprvé a pak ji bodala na zemi i v koupelně. Je mi to všechno líto, nevím, kde se to ve mě vzalo. Měla jsem ji ráda," řekla senátu Jakubová.

Vražednou zbraň vyhodila do popelnice

Po útoku fingovala vloupání, udělala v bytě nepořádek a odnesla si z něj tři lahve alkoholu, necelých tisíc korun, a převlékla se v něm ze zakrvácené mikiny. Pondělní soudní líčení sledovaly i tři desítky oněmělých studentů obchodní akademie.

Část věcí včetně nůžek, které si odnesla z bytu zavražděné ženy, pod nímž s dcerou a jejím synem Jakubová bydlela, vyhodila před domem do popelnice. Tam je policisté později našli. Podle soudních znalců byl bezprostřední příčinou smrti šok z četných těžkých poranění na celém těle a ztráta krve.

"Jakubová netrpí duševní chorobou, je závislá na alkoholu. Navrhuji proto protialkoholní léčbu ústavní formou. Zpět do společnosti se může vrátit při trvalé abstinenci," uvedli znalci. Senát plánuje vynést rozsudek v případě, že přijdou všichni svědci, již v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám