Hlavní obsah

Soud prohlásil za mrtvou ženu z manželského páru, který zmizel v roce 2009

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Okresní soud v Přerově prohlásil v úterý za mrtvou ženu z manželského páru z Přerova, který zmizel v roce 2009 a stal se pravděpodobně obětí vraždy. Původně tak chtěl učinit i u jejího manžela. Proti tomu se však odvolal jeho syn Pavel Nárožný, který je zároveň jediným podezřelým z vraždy obou manželů, jejichž těla se dosud nenašla. Olomoucký krajský soud ho už třikrát zprostil obžaloby, naposledy minulý týden.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Prohlášení okresního soudu má dopad především na život pozůstalých.

„Prohlášení za mrtvé má dopad do dědického práva, dosud tam neproběhlo dědické řízení. Běží jim také důchod, týká se to i nejrůznějších dávek či účtů. Může to mít dopad do spousty sfér a oblastí,“ uvedl již dříve soudce Jan Novák.

Na rozsudek napjatě čekala i rodina pohřešované. Své příbuzné například zatím nemohla ani oficiálně uspořádat pohřeb.

Je v Americe, tvrdí syn zmizelého

Zatímco v případě pohřešované mohl soud rozhodnout o jejím prohlášení za mrtvou, v případě jejího manžela tomu zabránilo to, že jeho syn Pavel Nárožný se proti postupu soudu odvolal. Už dříve přitom tvrdil, že jeho otec mrtvý není a pobývá v Americe. „O jeho odvolání musí rozhodnout krajský soud,“ uvedl Novák.

Manželský pár zmizel v listopadu 2009. V jeho domě a garáži zůstaly jen krvavé stopy. V případu se původně vedle Pavla Nárožného zodpovídala i jeho matka Hana, která však loni v lednu zemřela.

Podezřelého viděl svědek 

Podle obžaloby Nárožný se svou matkou manžele zabili, jejich těla naložili do auta a odvezli na neznámé místo. Svědčily proti nim jejich pachové stopy v autě zavražděných či výpověď souseda, který prý Nárožného viděl v osudnou noc ve voze. Doklady a platební karty zavražděných po čase našli exekutoři v klavíru Hany Nárožné.

Motivem vraždy měly být zřejmě složité rodinné i majetkové spory, především o rodinný dům v hodnotě několika miliónů korun, které vyvrcholily tím, že otec syna pár měsíců předtím, než zmizel, vydědil. Oba obžalovaní však vinu popřeli a krajský soud minulý týden už potřetí odmítl obžalobu, které tentokrát již čelil jen Pavel Nárožný.

Důkazy nestačí  

Učinil tak s odkazem na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož byla většina důkazů opatřena nezákonně. Policie je totiž zajistila v prostorách, které jsou před jejím zásahem ze zákona chráněny, tedy v domě zmizelých a v autě pohřešovaného.

„Musí zde existovat výslovný souhlas od oprávněných osob či od soudu. Na obě tato místa se vztahuje speciální režim. Víme ale, že ani u domu, a ani u auta nic takového neexistuje. Jde přitom o důkazy, které jsou pro naše rozhodnutí kategoricky zásadní. A není žádná cesta, jak by se daly zprocesnit. To torzo, které nám zůstalo – a jde jen o nepřímé důkazy – k usvědčení obžalovaného nestačí. Byť jsme přesvědčeni, že vražda manželů se stala a on (Nárožný) na ní nějaký podíl má,“ vysvětlil předseda senátu krajského soudu Vladimír Hendrych.

Případ však ani posledním verdiktem krajského soudu nekončí, neboť státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Zamíří tedy opět k vrchnímu soudu, který jej krajskému již dvakrát vrátil kvůli způsobu hodnocení důkazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám