Hlavní obsah

Soud přerušil jednání o údajných trafikách pro poslance a dárcích pro Nečasovou

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 začal ve čtvrtek projednávat obžalobu týkající se expremiéra za ODS Petra Nečase, někdejší šéfky jeho kabinetu a nyní manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové) a bývalého vysoce postaveného úředníka Romana Bočka. Soudkyně však jednání přerušila, protože advokáti podali námitky na podjatost olomouckého státního zastupitelství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a jeho žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) před zahájením jednání soudu 15. prosince 2016, který řešil kauzu takzvaných trafik.

Článek

Soudkyně Helena Králová odročila na neurčito projednání kauzy. Důvodem jsou námitky advokátů na podjatost olomouckého státního zastupitelství. Králová dala právníkům týden na to, aby soudu poslali námitky písemně a žalobcům, aby se také vyjádřili. Pak chce rozhodnout o dalším osudu hlavního líčení v neveřejném jednání.

Podle vyšetřovatelů trojice domluvila v roce 2012 výhodné pozice ve státních firmách pro tři tehdejší poslance ODS za jejich hlasování ve Sněmovně o důležitém daňovém balíku. Nečasová je k tomu obžalována z krácení daně, kterou prý neodvedla z luxusních dárků.

Obžalovaným hrozí až šestileté vězení. Podle advokátů vinu odmítají.

Hlavní líčení začalo čtením obžaloby Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Na zahájení přišli manželé Nečasovi i s Bočkem, trojice s médii nekomunikovala.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna novinářům před začátkem řekl, že se podle něj v kauze nejedná o trestní záležitost a že soud se do budoucna protáhne, protože obžaloba zmiňuje přes 30 svědků. „Budeme soud žádat, aby je všechny vyslechl,“ dodal právník.

Dárky za milióny

Nečasová podle obžaloby dostala nejméně 31 darů od různých podnikatelů za  zhruba 10 miliónů korun. Jednalo se například o šperky nebo kožich. Neodvedla prý daň za 736 000. Bruna ale již dříve uvedl, že finanční úřad jeho klientce peníze strhl dodatečně z účtu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas na snímku z roku 2012

Původně byli obvinění také poslanci Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří byli také ve vazbě. Nejvyšší soud je ale nakonec vyňal z trestního stíhání kvůli jejich poslanecké imunitě. Nečase se to netýkalo. Trojice poslanců vysoudila od státu jako odškodné celkem zhruba dva milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám