Hlavní obsah

Soud potvrdil Srbovi osm let

Novinky, apb, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát pražského vrchního soudu zamítl odvolání Karla Srby i dalších čtyř obžalovaných z přípravy nájemné vraždy novinářky a ponechal jim tresty, který jim udělila nižší instance. Bývalý sekretář ministra zahraničí tak půjde definitivně na osm let za mříže.

Foto: Jitka Maděrová

Headlinerem festivalu Sedmihorské léto je legendární kapela Alphaville. Vystoupí 15.srpna v Sedmihorkách u Turnova.

Článek

"Všichni, kromě obžalovaného Slavíka, věděli, že se podílejí na vraždě. Všichni věděli, že se jedná o vraždu za peníze. Českobudějovický soud uložil tresty správně," uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Jiří Lněnička.

V dnešním verdiktu však odvolací soud provedl určité "kosmetické změny". "Zrušili jsme v Srbově případě trest propadnutí věci, neboť jde o nelegálně drženou zbraň a bojové prostředky," četl dál Lněnička. Také u obžalovaného Jiřího Slavíka, který opatřil semtex, po dnešku přibyla k podmínce 25tisícová pokuta.

Pravomocné rozsudky

Aktéři případu tedy byli dnes pravomocně odsouzeni. Karel Srba půjde s definitivní platností na osm let za mříže, neboť plánoval likvidaci novinářky, která na stránkách Mladé fronty Dnes poukazovala na jeho podezřelé praktiky na ministerstvu a upozorňovala na jeho velký majetek. Srba objednal vraždu Sabiny Slonkové u své spolupracovnice a rodinné přítelkyně Evy Tomšovicové, která kontaktovala prachatické podnikatele Michala Novotného a Petra Volfa. Muži na vraždu najali vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale plán vyzradil policii.

Tomšovicová a Novotný dostali šestiletý a Volf čtyřletý trest vězení. Jiří Slavík, který na likvidaci novinářky poskytl téměř kilogram trhaviny semtex, vyvázl s podmínkou.  

Srba je nyní ještě stíhán za korupci.

Zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu

Srba hodlá prostřednictvím svých obhájců podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeden z nich, Miroslav Kříženecký se Právu také svěřil, že před zahájením líčení letos v březnu dostával sms zprávy, že pokud zaplatí tři milióny korun, propustí Srbu z vazby a proces dopadne v jeho prospěch. Věc oznámil českobudějovické policii, dodnes prý ovšem nedostal zprávu o vyšetřování a jeho výsledku.

Česká televize zveřejnila 10 důvodů, proč odvysílat v přímém přenosu Srbův proces.
Přečtete si zde.

Srba a Tomšovicová souhlasili

Odvolací líčení v kauze Srba mělo být prvním procesem, který Česká televize odvysílá naživo. Přenos však netrval ani hodinu.

ČT zahájila vysílání v 8:45 ze studia na Kavčích horách. Před jednacím sálem, kde byli souzeni i Milada Horáková a Rudolf Slánský, bylo zřízeno improvizované televizní studio.

Než předseda senátu Lněnička přistoupil k samotnému projednávání případu, vyžádal si od čtveřice přítomných obžalovaných jejich stanoviska k živému vysílání. Jako první se ujal slova Srba, který zopakoval: "Nemám zásadní výhrady vůči přímému přenosu. Mám výhrady proti tomu, aby do procesu vstupovaly svými komentáři další osoby."

Přítomnost kamer nevadila ani Evě Tomšovicové. "Vzhledem k tomu, že jsem byla označena za osobu nevěrohodnou a dokonce bych měla být svěřena pod lékařský dozor, nemám vůbec nic proti přímému přenosu," sdělila soudu.

Opačný názor však měl Michal Novotný i Jiří Slavík. Petr Volf se veřejného zasedání neúčastnil. Požádal, aby se konalo v jeho nepřítomnosti, protože mu vadí pozornost médií. Senát po následné pětiminutové poradě rozhodl, že ČT může pořizovat z jednání záznam, ovšem přímý přenos musí přerušit až do vyhlášení rozhodnutí.

Obhájci požádovali nový proces

Státní zástupce Vlastimil Kraus v pokračujícím jednání požádal senát o udělení přísnějších trestů pro Srbu, Tomšovicovou a Novotného. Odůvodnil to zavrženíhodnými pohnutkami, které je k žalovanému činu vedly. Uvedl, že přípravou nájemné vraždy Srba chtěl skrýt jinou trestnou činnost, jíž bylo úplatkářství.

Jeden ze Srbových obhájců Miroslav Kříženecký pak na dotaz Práva odpověděl, že nebude žádat Srbovo osvobození, ale nové projednání věci. "Musí být provedeno další dokazování, včetně zadání revizního psychiatricko-psychologického posudku na Tomšovicovou."

Během dnešního líčení také vyšla najevo chyba žaloby. Jeden z obžalovaných Petr Volf opustil díky administrativní chybě vazbu. Soud mu ji totiž opomněl prodloužit.

Diskuse o etice a právu na spravedlivý proces

Přítomnost televizních kamer povolil v polovině října předseda odvolacího senátu. Srba se zpočátku podle svých obhájců taktéž nebránil masovému šíření dnešního a zítřejšího jednání, ovšem později se vyjádřil v tom smyslu, že si nepřeje, aby byl záznam komentován. ČT však popírá, že by obsah soudního jednání jakkoli komentovala.

Nezvyklá medializace procesu spustila veřejnou diskusi o tom, zda je vysílání soudní pře v televizi vůbec etické. Proti se postavil například premiér Vladimír Špidla či prezident Václav Klaus. Obávají se především politizace procesu i ovlivnění práva obžalovaných na spravedlivý proces.

Anketa

Využijete příležitosti a budete sledovat proces v televizi?
ano
18,7 %
ne
33,4 %
rád/a bych, ale nemám možnost
47,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 938 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Podle Špidly je přenos se Srbou neetický

Vlnu vášní vzbudilo mezi českými politiky rozhodnutí České televize vysílat v přímém přenosu soudní proces s bývalým generálním sekretářem ministerstva...

Výběr článků

Načítám