Hlavní obsah

Soud potvrdil sedm a půl roku vězení pro ženu, která pobodala přítele kvůli chlebu

– Praha
Novinky, bad

Sedm a půl roku ve vězení definitivně stráví osmapadesátiletá Věra Veselá, která dvakrát bodla nožem svého o devět let staršího přítele. Ženě nepomohla ani kavalírská slova pobodaného muže, který tvrdil, že do vězení půjde místo ní, ani odvolání. To v úterý zamítl pražský vrchní soud jako nedůvodné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí obžalovanou Věru Veselou do soudní síně. (archivní foto)

Článek

Vrchní soud svým rozhodnutím potvrdil dubnový rozsudek pražského městského soudu, který byl podle odvolacího soudu v podstatě bezchybný.

„Nelze vůbec uvažovat o nějakém neúmyslném, nechtěném jednání,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „Bodala ostrým nožem do míst, kde se nacházejí životně důležité orgány,“ pokračoval soudce.

Jednání Veselé podle něj nejde omluvit ani kvůli tomu, že přítele pobodala v důsledku hádky, protože ji poškozený urážel. „Dopustila se toho ve vzteku, to není naprosto nic omluvitelného,“ dodal Hodoušek.

Podle obhajoby se jednalo o zcela nešťastnou událost, kdy se Veselá nechala přítelem vyprovokovat. „Poškozený ji vystresoval a obžalovaná jednala tak, jak jednala. V silném rozrušení si neuvědomila, že v ruce drží nůž a může svému příteli způsobit zranění,“ tvrdil soudu Petr Dočekal, obhájce Veselé. Snažil se dosáhnout překvalifikování činu z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví.

Argumentoval spoluprací Veselé s policií, její upřímnou lítostí nad svým činem i tím, že si ani pobodaný nepřál, aby byla žena trestně stíhaná.

Chtěl si trest odsedět za ni

„Ono to nebylo, že by to udělala nějak schválně, možná z nervozity, protože jsem jí řekl sprosté slovo,“ uvedl přítel Veselé. „Chtěl bych, abych si to mohl odsedět já, neměl jsem jí říkat, že je kráva,“ dodal.

Sama Veselá se v úterý před odvolacím soudem kála. „Neudělala jsem to úmyslně, je mi to hrozně líto. Nechtěla bych ho ztratit,“ tvrdila. „Jenom jsem ho odstrčila, je mi to hrozně líto,“ zopakovala na závěr.

Nic z toho ale nepomohlo, soud jí potvrdil sedm let a šest měsíců vězení, poté by měla nastoupit ústavní protialkoholickou léčbu.

Hádka kvůli chlebu

Oba partneři v dubnu u soudu uvedli, že jejich vztah nebyl úplně růžový, hádali se kvůli kde čemu, ale vždy se po chvíli udobřili. „My jsme se vždycky pohádali, ale za dvě hodiny už jsme byli ťuťu ňuňu,“ uvedl tehdy pobodaný muž.

Jejich soužití bylo provázané alkoholem a nejinak tomu bylo i počátkem listopadu loňského roku, kdy během dopoledne popíjeli víno. Veselá vyslala svého přítele na nákup a začala připravovat oběd. Když se muž vrátil, chtěl po ní, aby mu ukrojila chleba. Což Veselá odmítla s tím, že před chvílí snídali. A začala hádka.

„On (poškozený) trval na svém. Tak jsem ho nožem odstrčila. Pořád křičel a sprostě nadával, tak jsem ho znovu odstrčila,“ popsala Veselá, jak muže napadla. Jenže těmi dvěma odstrčeními muži přeťala žebro, trefila levou plíci a následně i biceps, což spustilo masívní krvácení.

Muž pak vyběhl ven, kde mu zaměstnanci nedaleké prodejny zavolali záchranku.

Pobodaný muž je v současnosti v léčebně dlouhodobě nemocných, s Veselou si prý alespoň píšou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám