Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku za vybrždění hokejisty Ujčíka. Nebyl to první prohřešek řidiče MHD

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský krajský soud zamítl ve středu odvolání Viktora Gajdy proti podmínce a zákazu řízení, kterými byl muž potrestán za to, že loni v únoru vybrzdil u Slavkova na Vyškovsku bývalého hokejistu Viktora Ujčíka. Ten dokonce musel na svou obranu vytáhnout pistoli. Soud uvedl, že o Gajdově vině nepochybuje a připomněl, že muž byl už v minulosti za podobné jednání stíhán. Pikantní na tom je, že Gajda pracoval jako řidič brněnské MHD.

BEZ KOMENTÁŘE: Za vybržďování dostal muž u soudu podmínku a zákaz řízeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Gajda má ve své kartě řidiče 16 záznamů, několik z nich dokonce za vybržďování, a od osudného konfliktu navíc stihl spáchat dalších pět přestupků včetně jízdy v protisměru. Přesto vozil lidi jako řidič autobusu MHD v Brně.

Konečnou se mu nakonec stal incident ze začátku února 2017. Tehdy na silnici z Brna na Uherské Hradiště bránil tomu, aby ho předjel za ním jedoucí Ujčík, tím, že neustále zrychloval. Když byl konečně předjet, Gajda nedbal na nebezpečnou situaci, Ujčíka sám předjel, snažil se ho zablokovat a jen díky rychlé reakci, kdy hokejista strhl řízení, nedošlo k vážnější nehodě.

Když Gajda donutil auto za sebou zastavit, podle obžaloby vystoupil a hrnul se k vozu. V tu chvíli měl Ujčík vytáhnout zbraň – a teprve to Gajdu v jeho řádění zastavilo.

Paradoxně to byl Gajdův syn, který s ním cestoval ve voze, kdo zavolal policii s tím, že ho s otcem jiný řidič ohrožuje pistolí. Podle obhajoby nebyl za celé soudní řízení předložen jediný objektivní důkaz o Gajdově vině.

Podle soudce je trest příliš mírný

„Kdyby se pan Ujčík cítil ohrožen, jistě by zavolal policii sám. Svědci proti nám jsou nedůvěryhodní, měli nelogická a nereálná tvrzení,“ tvrdila mužova obhájkyně. Sám Gajda před brněnským soudem zarytě mlčel. „Já se necítím být vinný. Nemám co skrývat, oni nemluvili pravdu a já mám být odsouzený,“ řekl dříve při jednání soudu ve Vyškově.

Soud nakonec agresivnímu řidiči potvrdil trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky, k tomu navíc se zákazem řízení na 2,5 roku. Podle předsedy senátu Josefa Teplého lze ale mluvit o tom, že takové potrestání za pokus o poškození cizí věci, které zároveň zahrnuje trest i za předchozí odsouzení za výtržnictví a pokus ublížení na zdraví, je příliš mírné.

„Soud neměl žádný důvod nevěřit svědku Ujčíkovi. O vině obžalovaného nemáme pochyby. Ty máme jen o činnosti vyškovského státního zastupitelství, protože tato činnost obžalovaného měla být kvalifikována i jako pokus ublížení na zdraví. I uložený trest se nám zdá být nedostatečný, obžalovaný byl už jednou v minulosti za podobné jednání stíhán, státní zastupitelství ale stíhání zastavilo. Bohužel soud nemohl rozsudek změnit, protože státní zástupce se neodvolal,“ konstatoval soudce Teplý.

Ten Gajdu vyprovodil ze dveří soudní síně varováním: „Dneska už za volant sednout nesmíte!“

Reklama

Výběr článků

Načítám