Hlavní obsah

Soud potvrdil dvanáct let pro Ukrajinku za vraždu tříměsíčního dítěte

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Na dvanáct let do věznice s ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci šestadvacetiletou Ukrajinku Oksanu Rybaltovou za vraždu svého tříměsíčního dítěte. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského 27. září, proti kterému se vražedkyně odvolala.

Foto: Petr Marek, Právo

Oksana Rybalková u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Vraždy, jak vyplynulo u soudu, se Rybalková dopustila loni v noci z 20. na 21.ledna v Kunovicích na Vsetínsku. V bytě, kde bydlela, podala svému nezletilému synovi blíže nezjištěné množství vína, poté jej položila na břicho do vaničky s vodou a dále se o něj nestarala, načež se chlapeček, v důsledku velmi omezené schopnosti sebeobranných pohybů, utopil.

Chtěla mírnější trest

Svou vinu nikdy nepopírala. U VS se domáhala jen uložení mírnějšího trestu, a to pod spodní hranicí trestní sazby (ta činí 12 až 15 let, nebo výjimečný trest 15 až 25 let či doživotí). Namítala, že byla v situaci, kterou psychicky nedokázala zvládnout, když byla v cizím prostředí zcela sama s dítětem, bez podpory jeho otce, prakticky bez přátel a bez zaměstnání.

Poukazovala i na svůj nízký věk, dosud nevyzrálou osobnost bez ukončení sociálního vývoje a také na to, že podle znalců je její resocializace nadějná.

Soud byl neoblomný

Olomoucký VS však její argumenty neakceptoval. "Podmínky pro uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby splněny nejsou. Krajský soud správně vyhodnotil všechny okolnosti případu i osobu obžalované. Svědčí o tom mj., že dvanáctiletý trest, který je zcela přiměřený, si bude odpykávat v mírnějším typu žaláře. Normálně by měla být zařazena do věznice se zvýšenou ostrahou,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám