Hlavní obsah

Soud potvrdil devět let pro podomního prodejce za znásilnění tříleté dívky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na devět let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci podomního prodejce vysavačů Michala Lukše (23) za znásilnění tříleté dívky z Blanenska. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 8. dubna, proti kterému se zvrhlík odvolal. Lukš se zároveň musí podrobit ochrannému sexuologickému ambulantnímu léčení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Lukš u soudu svou vinu rezolutně popíral

Článek

Dívku zneužil loni 8. října v podvečerních hodinách v rodinném domku na Blanensku, kam přišel jako prodejce vysavačů, které nabízel ke koupi. Stalo se tak půl roku poté, co byl odsouzen k tříleté podmínce za ohrožování mravní výchovy mládeže a pohlavní zneužívání.

Rodiče ho s jejich dcerkou nechali samotnému jen čtvrt hodiny, otec odešel krmit zvířata a matka vysavač zkoušela v prvním patře domu, a to mu stačilo, aby využil nízkého věku, malé fyzické a duševní vyspělosti holčičky a znásilnil ji. Do přirození jí zasunul blíže nezjištěný předmět, kterým jí tam manipuloval a způsobil jí méně závažné poranění genitálií.

Na vše přišli rodiče, když ji převlékali, a nalezli ve spodním prádle stopy krve. Holčička si přitom stěžovala na bolest v podbřišku. Rodičům pak řekla, co se stalo. Za nástroj, který Lukš použil ke znásilnění, pak později policistům označila deseticentimetrovou baterku. Soudu se však předmět identifikovat nepodařilo.

U VS se Lukš domáhal zproštění obžaloby s tím, že se žalovaného skutku nedopustil. VS ale jeho obhajobu neakceptoval. „Důkazy jsou jednoznačné a spolehlivě vinu obžalovaného prokazují. Žádné pochybnosti o tom, že se znásilnění dopustil právě on, nejsou. Trest je zcela přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám