Hlavní obsah

Soud potvrdil amnestii pro podnikatele z kauzy poslance Pekárka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský krajský soud amnestoval brněnského podnikatele Petra Ličku, který byl druhým hlavním aktérem korupční kauzy poslance Romana Pekárka (ODS). Zatímco bývalý kolínský místostarosta Pekárek si už začal odpykávat pětiletý trest, sám Lička dostal roční podmínku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

„Dne 12. února byl panu Ličkovi prominut na základě prezidentské amnestie trest na jeden rok podmíněně odložený na dobu dvou let. Peněžitý trest ve výši 250 tisíc korun však nadále zůstává v platnosti,“ řekla v pondělí Právu mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Pekárek podle obžaloby jako bývalý kolínský místostarosta nabídl v roce 2009 Ličkovi, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Oba muži se sešli na odpočívadle u dálnice a vyjednali spolu cenu 15 milionů korun za 92 144 metry čtvereční v průmyslové zóně Šťáralka. Za slevu na pozemcích měl Lička podle rozsudku Pekárkovi peníze slíbit.

Pozdějšímu poslanci se pak podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Právě nahrávka ze setkání obou mužů byla později stěžejním důkazem obžaloby, protože na ní měl podle soudů zaznít Pekárkův požadavek na miliónový úplatek. Poslanec ale tvrdil, že hlas na zvukovém záznamu není jeho.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Pekárek nastoupil do vězení

Poslanec Roman Pekárek, který byl odsouzen za korupci, nastoupil v pondělí ve 14:30 do vazební věznice v Hradci Králové. Má si odpykat pětiletý trest za to, že...

Výběr článků

Načítám