Hlavní obsah

Soud potvrdil 25 let žaláře za vraždu matky

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Martin Csavoj (37), který před rokem brutálně zavraždil svoji matku, bude pykat za svůj čin 25 let ve vězení. Výjimečný trest mu potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze, ke kterému se Csavoj odvolal. Verdikt je pravomocný.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Martin Csavoj před soudem v Českých Budějovicích.

Článek

Csavoj, který požádal o projednání odvolání v nepřítomnosti, se skrze svého obhájce snažil vrátit svůj případ zpět k českobudějovickému krajskému soudu k novému projednání, trest mu přišel nepřiměřeně přísný. Podle jeho obhájce měly být vypracovány nové, revizní posudky z oboru psychiatrie a neurologie.

Obhájce chtěl, aby posudky zjistili, zda Csavoj netrpí běžně epilepsií. Dostal totiž po zadržení policií záchvat, byl však v důsledku abstinence. „Nebylo ověřeno, jestli jednání obžalovaného nemohl ovlivnit epileptický záchvat,” řekl Csavojův obhájce Milan Miškovský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle odvolacího soudu ale není třeba nechat vypracovat nové posudky. Znalci při zpracování původních rozsudků o Csavojově záchvatu věděli a vzali jej v potaz. Navíc z posudků vyplynulo, že při Csavojově vražedném jednání byly jeho rozpoznávací a ovládací funkce alespoň částečně zachované.

„Co se týče uloženého trestu, tam není podle našeho názoru žádný problém. Usmrcování poškozené trvalo poměrně dlouhou dobu, rejstřík způsobů napadení je docela dlouhý. Máme za to, že uložený trest, byť v úplné horní hranici sazby, není nepřiměřeně přísný,” prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička a odvolání zamítl jako nedůvodné.

Útok si prý nepamatuje, byl opilý 

Csavoj zavraždil svoji matku, se kterou bydlel ve společném bytě v jihočeském Vyšším Brodě, na jaře loňského roku. Nezjištěným tupým předmětem ji nejdříve zmlátil tak, že žena měla zlámané kosti a poraněné vnitřní orgány. Nakonec jí rukama zardousil.

Csavoj, který odmítl vypovídat jak v přípravném řízení, tak i u českobudějovického soudu, je neúspěšně léčený alkoholik. Právě alkohol byl jednou z příčin jeho brutálního útoku. Csavoj si z něj prý nic nepamatuje.

„Když jsem se ho dotazoval konkrétně k motivaci a činu, od samého začátku uváděl, že byl v tak silné podnapilosti, že si nepamatuje průběh posledních dnů a nevzpomíná si na detaily. Nebyl schopen se vyjádřit,“ vysvětlil na podzim u soudu Csavojův obhájce Miškovský.

Krajský soud v Českých Budějovicích, který Csavoje loni na podzim odsoudil, přihlédl při rozhodování o výši trestu i k tomu, že Csavoj matku zabil ani ne půl roku poté, co byl podmínečně propuštěn z vězení, kde seděl za pokus o vraždu svého strýce. Csavoj si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vraždu matky dostal muž 25 let vězení

Na 25 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pátek krajský soud v Českých Budějovicích 37letého Martina Csavoje za to, že ubil a zardousil vlastní matku....

Výběr článků

Načítám