Hlavní obsah

Soud potvrdil 12 let za pohození zraněného chlapce v lese

OLOMOUC

Na 12 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci šestatřicetiletého Petra Niessera, který jako řidič octavie loni 17. listopadu v Kunštátě na Blanesku srazil 15letého Karla Pravce. Neposkytl mu pomoc a místo toho ho odvezl do lesa, kde ho ponechal svému osudu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 6. června, proti kterému se Niesser odvolal.

Článek

Pravec byl tehdy s kamarády na fotbale v Kunštátě. Vypil tři piva a před půlnocí šel na schůzku s bratrem, přičemž na poslední chvíli přebíhal vozovku. Poté, co do něj Niesser narazil, přelétl přes vozidlo a propadl sklem pátých dveří do zavazadlového prostoru. Utrpěl při tom vážná poranění.

Odložil chlapce deset metrů od cesty

Obžalovaný bez zastavení z místa nehody ujel, aniž by se jak sám nebo jeho dvacetiletá spolujezdkyně Šárka Suchánková přesvědčili o stavu zraněného. Že ten leží v kufru jeho vozidla, Niessner zjistil až po příjezdu do svého bydliště v Lysicích.

Následně chlapce odvezl mimo obec, na příjezdovou cestu k objektu střelnice, kde jej nechal asi deset metrů od vozovky. To i přesto, že hoch utrpěl vážná poranění a je v bezvědomí. Chlapec měl velké štěstí, že se probral a doplazil se k silnici, kde ráno máváním přilákal pozornost projíždějícího řidiče. Ten pak přivolal zdravotnickou pomoc.

Nehodě nemohl zabránit

Kdyby Neisser zastavil a poskytl pomoc, nebylo by koho soudit. Řidič totiž nemohl nehodě zabránit. Krajský soud tak ovšem jeho jednání vyhodnotil mj. i jako pokus vraždy. Suchánková vyvázla jen s čtyřměsíční podmínkou za neposkytnutí pomoci.

Stejné právní kvalifikace se u VS domáhal Niesser. Tvrdil, že nebylo prokázáno jeho srozumění s tím, že by Pravec na místě, kde jej vyložil, mohl zemřít. Spoléhal prý na to, že hocha někdo brzy nalezne. VS však jeho argumenty neakceptoval s výjimkou zařazení do mírnějšího typu věznice s ostrahou.

Na řadě dovolání k Nejvyššímu soudu

"Nejde o standardní vraždu. Obžalovaný jednal pod tíhou momentální situace. Skutečnost, že šlo jen o pokus o vraždu, ovšem není jeho zásluha, ale dílo náhody. Krajský soud důkazy správně vyhodnotil. Do věznice se zvýšenou ostrahou však patří recidivisté a pachatelé, jejichž možnost nápravy je ztížená. U Niessera tomu však tak není, navíc dosud byl bezúhonný," vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

"Podáme dovolání k Nejvyššímu soudu," reagoval na VS bez dalších podrobností Niesserův obhájce Miloš Švanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce vzal nebezpečného řidiče do vazby

Z policejní cely přímo do brněnské věznice odvezla v sobotu před polednem policejní eskorta 35letého Petra Neissara z Lysic na Blanensku, kterého vzal soudce...

Výběr článků

Načítám