Hlavní obsah

Soud potvrdil 12 let pro muže, který chtěl upálit policistu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na dvanáct let do věznice s ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci šestašedesátiletého Zdeňka Klimeše ze Šumperka za to, že se pokusil upálit policistu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 20. prosince, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Článek

Případ se odehrál loni 17. dubna v ranních hodinách ve Vysokém Potoku na Šumpersku. Klimeš vnikl do rekreační chaty, která byla původně jeho majetkem. Chtěl zkontrolovat, zda se něco neztratilo z jeho věcí, které tam měl uložené.

Dopoledne pak nemovitost, o kterou přišel v rámci exekučního řízení, přes výzvy nynějšího majitele odmítl opustit a uzamkl se v ní. Chatu později neopustil ani na výzvu přivolaných policistů. Na jednoho přitom vylil předem připravené vědro naplněné benzínem. Po policistech pak hodil hořící předmět. Oběma mužům zákona se naštěstí podařilo včas uhnout.

Policistu prý usmrtit nechtěl

U vrchního soudu se Klimeš domáhal zproštění obžaloby, případně vrácení věci krajskému soudu. Chtěl také uložení trestu pod hranicí trestní sazby. Tvrdil, že policistu nechtěl usmrtit. Pokud by to měl skutečně v úmyslu, pak by ho prý nechal vstoupit do objektu, a teprve poté by jej polil a následně zapálil. "V době, kdy jsem škrtal sirkami, nikdo nebyl přítomen, nikoho jsem neviděl, ani neslyšel," uvedl ve svém odvolání Klimeš.

Soud ale jeho argumenty neakceptoval. "Tím, že na policistu chrstl pět litrů benzínu a následně po něm hodil hořící předmět, musel si být vědom, že v případě vzplanutí policista může přijít o život," řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy s tím, že spíše by v úvahu přicházel trest přísnější.

"Klimeš byl totiž v době činu v podmínce za majetkový delikt a podle znalců je ztížená i jeho resocializace. Vinu rezolutně popírá a cítí se ukřivděný. Odvolání státního zástupce ale chybí a tak tato možnost nepřicházela v úvahu," dodal Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám