Hlavní obsah

Soud potrestal podmínkou policisty, kteří mohli zabránit dvojnásobné vraždě

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Okresní soud v Českých Budějovicích v pátek uložil dvěma policistům za nedbalost v případě zavražděných manželů podmíněné osmiměsíční tresty a zákaz činnosti na čtyři roky. Třetího policistu soud obžaloby zprostil.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obžalovaní policisté (zleva) Jan Gregor, Jiří Kysela a Pavel Zeman.

Článek

Dvěma ze tří policistů obžalovaných ze zanedbání svých povinností při řešení případu, který následně vyústil ve vraždu českobudějovického skladatele Pavla Malhockého (62) a jeho manželky Jany (50), udělil ve středu Okresní soud v Českých Budějovicích dva podmíněné tresty.

Osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky spolu s čtyřletým zákazem činnosti v bezpečnostních sborech ČR vyměřil soud sedmapadesátiletému Janu Gregorovi, který v kritickou noc pracoval jako okresní operační důstojník a šestatřicetiletému Pavlu Zemanovi. Ten ve stejné době zastával funkci dozorčího stálé směny na obvodním oddělení. Druhý operační důstojník, pětačtyřicetiletý Jiří Kysela byl zproštěn obžaloby.

V době, kdy bylo ještě možné zasáhnout, situaci podcenili a neprovedli výkonu k ochraně poškozených.
soudce Michal Kubánek

Podle státního zástupce Romana Tibitanzla obžalovaní policisté důkladně neprověřili okolnosti oznámení. Nesoustředili ani potřebné informace nutné k posouzení závažnosti takového oznámení, ačkoliv od oznamovatele věděli, že byl s největší pravděpodobností ohrožován střelnou zbraní,“ uvedl státní zástupce.

Soudce Michal Kubánek jeho názor sdílel. „V době, kdy bylo ještě možné zasáhnout, situaci podcenili a neprovedli výkonu k ochraně poškozených. Špatně vyhodnotili situaci, která nakonec vedla k fatálním následkům, smrti dvou lidí,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce. Mimo jiné poznamenal, že „nevěnovali události patřičnou pozornost a přistoupili k celé věci nadmíru rutině," řekl soudce.

Advokáti všech tří obžalovaných jsou přesvědčeni, že neselhali jedinci, ale systém. Jinými slovy, že pokud v onu kritickou noc sloužili jiní, seděli by na lavici obžalovaných právě oni.

„Podle Gregorova obhájce Františka Vavrocha měli možnost zasáhnout už celé měsíce před tím psychiatři a soudci. „Osoby, které měly na řešení problému celé týdny a měsíce údajně postupovaly správně, zatímco ti, kteří se museli rozhodnout v několika minutách, pochybili?“ řekl Vavroch.

Verdikt přijal s částečným uspokojením syn zavražděného hudebníka Mikuláš Malhocký. „Při práci policie došlo evidentně k pochybení, jež vedlo ke smrti dvou nevinných spořádaných občanů. V takových život ohrožujících situacích jsou chyby policie nepřípustné. Jedině adekvátními tresty lze dosáhnout stavu, kdy budou společnost chránit skutečně a opravdu svědomití lidé,“ konstatoval Malhocký.

Rozsudek dosud není pravomocný. Zeman se na místě odvolal, Gregor se nevyjádřil. Kysela se svého práva vzdal. Státní zástupce si u všech tří ponechal lhůtu pro odvolání.

Manžele zabil nevlastní syn

K vraždě došlo ve čtvrtek 11. února 2010 asi dvacet minut po půlnoci v bytě manželů v českobudějovické Komenského ulici. Nevlastní syn hudebníka, dnes devětadvacetiletý Jan Heidinger tam vnikl přes balkón ve zvýšeném přízemí, rozbil troje uzamčené prosklené dveře a následně nelegálně drženou pistolí zastřelil vlastní matku a jejího manžela. Většina střel směřovala na hlavy obětí. Proti otčímovi po vyprázdnění zásobníku zbraně navíc použil nůž, který mu zabodl do krku.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté eskortují Jana Heidingera obviněného z dvojnásobné vraždy.

Heidinger rodinu dlouhodobě napadal. Útoky a výhrůžkami z jeho strany se před tragédií zabývala policie už třikrát. 16. března 2010 měl z podnětu státního zastupitelství rozhodovat soud o nařízení ambulantní psychiatrické léčby. K soudu už ale kvůli vraždě nedošlo.

Před vraždou volali policisty

Naposled volali Malhočtí o pomoc na tísňovou linku 158 asi dvě hodiny před vraždou. Policisté však v bytě pouze sepsali protokol a následně odjeli.

Dozorčí obvodního oddělení rozhodl, že případem se bude policie zabývat jako přestupkem proti občanskému soužití. S touto kvalifikací souhlasili i na operačním dispečinku. Heidinger se však zřejmě zdržoval někde poblíž místa činu a po odjezdu hlídky se do bytu vrátil s pistolí.

Na postup policistů si hned po činu stěžovali pozůstalí. Prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie pak dokázala, že se vraždě skutečně dalo zabránit. „V tomto případě nevyužila všech možností, které má k dispozici, aby k tragédii nedošlo,“ uvedl už necelé dva týdny po vraždě ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

O místo přišel jeho náměstek pro vnější činnost Roman Bláha. Následně byli mimo službu postaveni dnes souzení policisté. Pozůstalým se omluvil i tehdejší ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD).

Roman Bláha se mohl na základě rozhodnutí současného ministra vnitra Radka Johna (VV) vrátit zpět do služby. Bláhovo svědectví požadované advokáty obžalovaných označil soudce za nadbytečné.

Jan Heidinger za vraždu do vězení nešel. Českobudějovický krajský soud mu loni v srpnu s diagnózou paranoidní schizofrenie mohl nařídit pouze ochranné ústavní léčení. To by měl podstupovat v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Podle zatím neoficiálních informací usiluje státní zastupitelství o jeho umístění v detenčním ústavu s přísnějším režimem ostrahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám