Hlavní obsah

Soud potrestal nenasytné solárníky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Žádné slitování neměl s obžalovanými v kauze neoprávněného připojení fotovoltaické elektrárny v Držovicích u Prostějova brněnský krajský soud v čele s Alešem Novotným. Tři obžalovaní solárníci, kterým se podařilo připojit ještě za výhodné výkupní ceny elektřiny zcela nefunkční elektrárnu, dostali dohromady 19 let vězení, dva nedbalí pracovníci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyvázli s podmínkami.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S trestem sedm let vězení a miliónovou pokutou odešel od soudu dodavatel stavby Zdeněk Svoboda. O půl roku méně si má odsedět vlastník areálu Jaroslav Vlček, který musí také zaplatit miliónovou sankci. Následujících 5,5 roku pak má podle verdiktu strávit za mřížemi Vlčkův zaměstnanec Martin Dupal, který dodal falešné protokoly k elektrárně. Zaměstnanci ERÚ, díky nimž elektrárna dostala licenci, Ladislav Žáček a Ilona Florianová, dostali podmínku.

Podle státního zástupce Ivana Hrazdíry šlo solárníkům o jediné – aby stihli pro elektrárnu, na které nebyl nainstalován ani jeden fotovoltaický panel, získat licenci do konce roku 2010, neboť od následujícího roku totiž dramaticky poklesla výkupní cena solární elektřiny.

Udělali iluzi elektrárny, zoufale se snažili elektrárnu připojit za výhodnějších podmínek. Měli společný zájem, sice inkasovat lepší ceny.
soudce

Na kontrolu elektrárny vyrazil Žáček, který se ale prý spletl a místo zcela nehotové elektrárny zkontroloval úplně jinou stojící nedaleko, která byla z poloviny dokončená. „Soud je téměř přesvědčen, že nešlo o žádné nedbalostní přehlédnutí, o nějakém korupčním jednání ale chybí důkazy,“ prohlásil soudce Novotný.

Falešné protokoly

Nastalé situace se hbitě chopili Vlček, Dupal a Svoboda, kteří předložili falešné reklamační protokoly o tom, že museli reklamovat část fotovoltaických panelů, i když věděli, že žádné nikdy neměli. Vlček a Svoboda pak podepsali falešný protokol o předání elektrárny do zkušebního provozu a na Silvestra 2010 tento odnesli Floriánové, pracující na odboru licencí ERÚ. Floriánová následně velmi ledabyle provedla kontrolu spisu elektrárny a rozhodla licenci jí vydat.

Tímto podvodem si měli solárníci díky vyšším výkupním cenám přijít za 20 let garantované ceny na 240 miliónů korun. „Udělali iluzi elektrárny, zoufale se snažili elektrárnu připojit za výhodnějších podmínek. Měli společný zájem, sice inkasovat lepší ceny. Přitom přesně věděli, v jakém stavu elektrárna je,“ upozornil Novotný.

Elektrárnám nerozuměl 

Vlček se před soudem hájil tím, že se pustil do podnikání, kterému nerozuměl, a toho prý zneužil dodavatel Svoboda. „Těžce jsem na to doplatil,“ smutnil Vlček.

Totéž ale tvrdí o Vlčkovi Svoboda. „Neměl zajištěné financování, a přesto se do stavby pustil. To odstartovalo všechny problémy,“ tvrdil u soudu Svoboda. Senát ale jejich steskům neuvěřil s tím, že oba moc dobře věděli, že se dopouštějí podvodu.

Přísné tresty jsou špatnou zprávou i pro další obžalované solárníky v podobném případě, v němž sedí na lavici obžalovaných i současná šéfka ERÚ Alena Vitásková. Státní zástupce i v tomto případě viní kromě ní také syny miliardáře Zdeňka Zemka, že získali licenci pro své elektrárny, i když nebyly hotové.

Reklama

Výběr článků

Načítám