Hlavní obsah

Soud potrestal expolicisty za prodej fotek mrtvého Svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLÍN

Dva bývalí policisté dostali v úterý půlroční trest s roční podmínkou za prodej posmrtných fotografií skladatele Karla Svobody. Oba pět roků nesmějí pracovat u obecní či státní policie ani v jiném ozbrojeném sboru. Právu to řekl soudce kolínského okresního soudu Jiří Kruml.

Článek

Bývalí policisté Aleš Sobotka a Ladislav Chábera z obvodního oddělení Kostelec nad Černými lesy byli ve službě v den, kdy se Svoboda zastřelil na počátku tohoto roku na zahradě svého domu v Jevanech. Bulvárnímu deníku pak prodali fotografie z místa tragédie.

Přímo v Jevanech ani jeden z nich nebyl, ale snímky získali ze služebního počítače a prodali je za deset tisíc korun.

Přišli o nárok na rentu

Snaha přivydělat si peníze je ale vyšla dost draho. Kromě zmíněných trestů za trestné činy poškození a zneužití záznamu na nosičích informací a porušování povinností dozorčí služby a vyhazovu od policie, nemají ani nárok na rentu.

Jeden z pachatelů musí také vrátit zhruba šest tisíc korun, které mu ještě za prodej fotek zbyly a také mobilní telefon a paměťovou kartu, na které fotografie měl.

Soud rozhodl trestním příkazem

Bývalí policisté nebyli odsouzeni u klasického soudního líčení, ale takzvaným trestním příkazem, což je jednodušší forma rozhodování soudu o trestu. "Rozhodnutí jsme oběma dnes odeslali, až jej obdrží poštou, budou s moci vyjádřit," dodal Kruml.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám