Hlavní obsah

Soud potrestal dva policisty, kteří pustili agresivní útočníky

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Šestiměsíční podmíněný trest za zneužití pravomoci veřejného činitele potvrdil v pátek dvěma ostravským policistům, Dušanu Pavelkovi a Petru Furmánkovi, odvolací krajský soud. Oba muži, kteří stále slouží u policie, podle státního zástupce Aloise Dlouhého při jednom zákroku závažně porušili své povinnosti.

Článek

Loni v dubnu zasahovali při konfliktu v bytě v Ostravě-Mariánských Horách, do kterého vpadli dva mladí útočníci. V něm napadli a surově zbili jednoho muže. "Policisté z obvodního oddělení v Mariánských Horách na místě vůbec nezajistili stopy, přestože napadený muž zjevně krvácel.

Navíc poté oba útočníky pustili na svobodu a svému nadřízenému řekli, že se prakticky nic nestalo," uvedl státní zástupce. Ještě předtím je však jiný policista v civilu upozornil, že po jednom z útočníků je vyhlášeno celostátní pátrání. "I přes jeho upozornění toho hledaného muže pustili," konstatoval Dlouhý.

Trest policisté považují za nespravedlivý

Předseda senátu krajského soudu Jan Fachinelli, který potvrdil podmíněné tresty s roční zkušební dobou, řekl, že rozhodnutí okresního soudu bylo správné. Oba policisté ale považují trest za nespravedlivý. "Žádná spravedlnost," prohlásil jeden při odchodu ze soudní síně. Devětatřicetiletý Pavelka sloužil u policie 18 let a šestadvacetiletý Furmánek pět.

Jejich dny jsou nyní v řadách policie sečteny. Městské ředitelství teď čeká na doručení pravomocného rozsudku. "Jakmile ho dostaneme, tak budeme postupovat podle zákona o služebním poměru, ve kterém je jediný možný postup, a to propuštění," konstatoval zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám