Hlavní obsah

Soud potrestal devianta jen mírně: čtyři roky a léčení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Za znásilnění a sexuální obtěžování sedmi mladých žen a dívek vyměřil v úterý Krajský soud v Ostravě Radimu Válkovi čtyři roky vězení. Poté, co bude z výkonu trestu propuštěn, bude se muset na základě soudního verdiktu podrobit ústavní sexuologické léčbě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radima Válka přivádí eskorta do soudní síně.

Článek

Radim Válek už byl stejným soudem odsouzen v minulém roce. Dostal tři roky a deset měsíců vězení. Vrchní soud ale kauzu vrátil k novému posouzení jednotlivých skutků. Soudce Jiří Richter vysvětlil nízký trest tím, že obžalovaný trpí duševní poruchou - patologickou sexuální agresivitou. „Jednal ve stavu snížené příčetnosti. Laicky řečeno je to nemocný člověk, který se musí léčit,“ řekl soudce.

Deviantovi hrozil vyšší trest

Diagnóza tak Radima Válka zachránila od mnohem přísnějšího trestu - na jednání, kterého se dopustil, zákon normálně pamatuje trestem od pěti do dvanácti let.

Válek si své oběti vyhlížel o víkendech ve druhé polovině roku 2007 v okolí diskoték v Ostravě-Zábřehu. Zpovzdálí je sledoval až k jejich domovům, kde pak zaútočil. Většinou se na ně vrhal na chodbách nebo u výtahů, tam je osahával, pokoušel se je svléknout a přimět k různým sexuálním praktikám. Ke klasické souloži naštěstí ani jednou nedošlo. Některé z obětí útočníka svým křikem a sebeobranou zahnaly na útěk.

Obžalovaný se u soudu přiznal, že dívky sledoval a vešel za nimi až do domů. Zde je napadl. Odmítl však, že by si počínal agresivně. „Maximálně to bylo jen nějaké osahávání,“ tvrdil Válek. Důkazy a výpovědí dívek však hovořily o něčem jiném.

Útočník jednal podle scénáře

Nejmladší z obětí měla sedmnáct let, nejstarší 33 roků. Všechna přepadení měla stejný scénář - ženu natlačil na zábradlí nebo ke zdi a nutil je, aby ho uspokojovaly rukou nebo ústy. Dvě z obětí trpí podle soudce posttraumatickou stresovou poruchou - jedna dokonce musela kvůli psychickým problémům přerušit studium na vysoké škole a několik měsíců byla v péči psychiatra.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu okamžitě odvolala. Nelíbí se jí, že soud i napodruhé kvalifikoval jenom pět ze sedmi skutků jako znásilnění a zbylé dva pouze jako trestný čin vydírání. Kauzou se tak bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám