Hlavní obsah

Soud poslal do vazby advokáta Teryngla kvůli ovlivňování svědků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 8 v pátek ráno uvalil vazbu na prominentního právníka Jiřího Teryngla kvůli možnému ovlivňování svědků. Teryngel byl ve středu zadržen protikorupční policií za údajné krácení daní. Jako důvod vazby soud uvedl možné ovlivňování svědků.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Advokát Jiří Teryngel

Článek

Teryngel zastupoval firmu Letka Team, která státu neodvedla daň z prodeje cigaret ve výši 118 miliónů korun.

Policie ve středu zadržela i Marko Stehlíka, syna bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Kauza se týká obchodu s cigaretami za tři čtvrtě miliardy. Policie ve středu zadržela celkem čtyři lidi a provedla domovní prohlídky.

"Teryngel zprostředkovával kupní smlouvu, minulý rok firma cigarety prodala. Firma ale po prodeji neměla na zaplacení DPH, které činilo 118 miliónů korun,“ řekl Právu Terynglův obhájce Josef Doucha. Letka Team se dostala do konkurzu.

Teryngel v minulosti zastupoval právě také bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Obhajoval i šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku.

Teryngel zastupoval například uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, kterému byl potvrzen trest za daňové delikty.

Teryngelovo jméno je spojováno se sociální demokracií; v roce 1998 například podal za ČSSD trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s takzvanou bamberskou aférou. O dva roky později zastupoval Úřad vlády v případu týkajícím "operace Olovo", která měla diskreditovat Petru Buzkovou. Současný šéf strany Jiří Paroubek se ale od Teryngela distancoval.
V minulém volebním období působil zhruba rok v komisi pro trestní právo při Legislativní radě vlády.
V listopadu 2001 nepravomocně vyškrtnut z České advokátní komory pro podezření ze střetu zájmů v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě, protože zastupoval obě strany. Teryngelovo vyškrtnutí však později soudy zrušily.

Jiří Teryngel

:: Narozen 20. února 1949, Český Krumlov

:: Po maturitě vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1973), získal titul JUDr.

:: V roce 1973 začínal na Okresní prokuratuře v Českém Krumlově. Kariéru státního žalobce zakončil jako starší prokurátor na federální generální prokuratuře. Podle médií odešel kvůli členství v Lidových milicích, v letech 1967 až 1989 byl také členem KSČ. Od roku 1992 se věnuje advokacii.

 :: Teryngel zastupoval například režiséra Filipa Renče, Viktora Koženého, Vladimíra Stehlíka a jeho syna.

Byl také advokátem také kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. V poslední době zastupoval Milana Čermáka, údajného komplice Františka Procházky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám