Hlavní obsah

Soud policistu, který přechovával výbušniny, nepotrestal

Právo, mip
Jablonec nad Nisou

Sedmatřicetiletý policista Josef Šela, který měl u sebe doma ve Velkých Hamrech na Jablonecku nefunkční granát, rozbušky nebo jiné komponenty k výrobě výbušnin, je volný. Okresní soud v Jablonci nad Nisou ho ve středu zprostil obžaloby z nedovoleného ozbrojování, za což mu teoreticky hrozilo až pětileté vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

V panelovém domě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté v úterý ráno výbušné látky.

Článek

Státní zástupce pro policistu navrhoval podmíněný trest. Soudkyně Alena Štěpánová ale návrh nepřijala. „Nepodařilo se jednoznačně prokázat úmysl použít komponenty, zajištěné u obžalovaného při domovní prohlídce, k výrobě zbraně hromadně účinné s tím, že by mělo dojít k ohrožení životů a zdraví,“ zdůvodnila svůj osvobozující verdikt soudkyně.

„Soud dospěl k závěru, že zbraně a munice jsou koníčkem obžalovaného,“ uvedla také.

V panelovém domě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté výbušniny, evakuovali 30 lidí.Video: Právo

Jablonecký soud rozhodoval o policistově vině už potřetí. Soudkyně nejprve dospěla k názoru, že jde o přestupek, a poté, že se žádný trestný čin nestal, oba verdikty ale odvolací soud zrušil a vrátil k došetření. Podle obžaloby se policista doma pokoušel vyrábět zbraně hromadně účinné.

Pentrit, granáty, rozbušky či chemikálie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v jeho bytě ve Velkých Hamrech v březnu 2013. Hasiči tehdy z panelového domu evakuovali 30 lidí a okolí uzavřeli. Inspekce se domnívala, že policista má doma pentrit, což je velmi silná výbušnina. To se nakonec nepotvrdilo. Nalezla ale znehodnocené granáty, nefunkční rozbušky, chemikálie a další komponenty, které se dají zneužít k výrobě výbušnin.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Státní zástupce Martin Tvrdík se ve středu proti osvobozujícímu verdiktu na místě odvolal. „Mám za to, že jsme shromáždili dostatek důkazů, opravňujících k závěru, že věci, které se našly při domovní prohlídce u obžalovaného, měly sloužit k výrobě zbraně hromadně účinné, popřípadě se jednalo o součástky, které jsou k užití takové zbraně zapotřebí,“ uvedl Tvrdík.

Na základě jeho odvolání se celá kauza nyní znovu vrátí k odvolacímu krajskému soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám