Hlavní obsah

Soud osvobodil učitelku, které se ve školce zabila dívka

– Jihlava
Právo, Jana Pechová

Okresní soud v Jihlavě ve čtvrtek zprostil obvinění učitelku mateřské školy v Dolní Cerekvi Alenu Haškovou. Podle obžaloby na začátku předloňského prosince neuhlídala děti na hřišti. V důsledku jejich hry spadla na šestileté děvčátko házenkářská branka. Holčička zraněním podlehla.

Foto: Jana Pechová, Právo

Učitelka Alena Hašková se svým obhájcem

Článek

Státní zástupkyně Milena Smetanová navrhovala pro učitelku, jejíž povinností je děti hlídat, výchovný trest na spodní hranici sazby.

Obhájce učitelky Jiří Kozák, který navrhoval pro svoji klientku zproštění viny, postavil závěrečnou řeč na údajích, které zazněly ve výpovědi ředitelky Kněžínkové, a opřel se též o závěry znalce.

Alena Hašková byla už v říjnu 2010 odsouzena trestním příkazem k roční podmínce. Odmítla však být jediným viníkem neštěstí a podala odpor. Soud námitky uznal a v lednu začalo hlavní líčení. V něm samosoudce Zdeněk Chalupa postupně vyslechl několik svědků a ve čtvrtečním pokračování dostali prostor ještě ředitelka mateřské školy Hana Kněžínková a soudní znalec Jiří Petřík.

Podle ředitelky MŠ policie nepřistoupila ke standardní rekonstrukci na hřišti a demonstrace události v tělocvičně, při níž asistovala pouze čtvrtina zúčastněných dětí, se zabývala pouze momentem, v němž děti tahaly za provázek připevněný k břevnu. Obhájce tak došel k závěru, že není důkaz o tom, jak událost skutečně proběhla.

Z výpovědi znalce navíc vyplynulo, že branka překračovala předepsané normy. V rámci zabezpečení by totiž musela odolat síle 110 kg, v daném případě však stačilo 15 kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám