Hlavní obsah

Soud osvobodil ministrova náměstka obžaloby v kauze IBM

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Někdejší náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a soudní znalec Vladimír Smejkal si s definitivní platností ve středu u Vrchního soudu v Praze vyslechli zprošťující výrok. Šiška měl podle obžaloby zajistit firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek.

Foto: Novinky

Vladimír Šiška přichází k soudu z výkonu trestu

Článek

Pražský městský soud Šišku se Smejkalem v tomto případě už dvakrát osvobodil, odvolací soud ale napoprvé zprošťující rozsudek zrušil a vrátil kvůli doplnění revizního posudku. Ten ale hovořil ve prospěch obžalovaných, a ti tak byli loni v září opět zproštěni obžaloby.

Šiška podle státního zástupce Zdeňka Matuly chtěl v roce 2011 jako náměstek tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka pro společnost IBM nezákonně zajistit zakázku na dodání systému, který by kontroloval posudkové lékaře a zabránil zneužívání sociálních dávek. Tím se měl dopustit pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

To se ale podle soudů neprokázalo. „Musíme vycházet z toho, co bylo prokázáno, nikoliv z domněnek nebo dedukcí,” uvedla předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová.

Za podobnou kauzu už sedí

Jeho spoluobžalovaný soudní znalec Vladimír Smejkal pak měl podle Matuly zmanipulovat svůj posudek tak, aby ministerstvo vybralo pro zakázku v hodnotě 1,6 miliardy korun právě IBM.

Poté, co si na krok ministerstva stěžovala jiná softwareová společnost, celou zakázku zrušil antimonopolní úřad.

Šiška si v současnosti odpykává čtyřletý trest vězení za jiné zneužití pravomoci úřední osoby. V roce 2011 totiž zadal bez výběrového řízení firmě Fujitsu Technology zakázku na realizaci systému na výplatu podpory a sociálních dávek. Tím způsobil státu více než čtvrtmiliardovou škodu.

Ministr Drábek kvůli Šiškově trestnímu stíhání na svou funkci rezignoval v roce 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám