Hlavní obsah

Soud opět řeší žhářský útok na romskou ubytovnu, obžalovaní nepřišli

Novinky, bad
Praha

V největší soudní síni v ČR začal v úterý senát Vrchního soudu v Praze projednávat odvolání v kauze žhářského útoku na romskou ubytovnu v Aši, za který loni v prosinci dostali Michal Poláček (35) a Tomáš Kopecký (25) od Krajského soudu v Plzni trest šest let a devět měsíců ve vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zápalná lahev nezpůsobila větší škody.

Článek

Z devíti obžalovaných se všichni omluvili, dorazili tak pouze jejich advokáti. Proces je naplánovaný na tři dny. Je to zejména kvůli rozsáhlosti spisu a potažmo i rozsudku a jeho odůvodnění. Jen samotný rozsudek čítá 117 stran. Předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová jej četla i ve zkrácené verzi více než hodinu.

Podle obžaloby si Poláček s Kopeckým, členové českých odnoží mezinárodních neonacistických skupin Blood & Honour a Combat 18, v únoru 2012 vytipovali objekt, kde bydlí romské rodiny s dětmi. Útok tzv. Molotovovými koktejly pak naplánovali na druhou hodinu ráno. V tu chvíli v ubytovně bylo deset dospělých a osm dětí.

Lahve zachytilo jedno ze dvou skel okna. Obyvatelé měli štěstí, že ani jedna ze zápalných lahví nepronikla do místností. Obě zadrželo vnitřní sklo dvojitého okna, hořící benzín se tak rozlil do meziokenního prostoru. Obyvatelé oheň stačili uhasit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Před ubytovnou byl v neděli dopoledne klid, o útoku svědčila pouze rozbitá okna a ohořelá omítka.

Žalobce žádá alespoň patnáctileté tresty

Poláček své jednání u plzeňského soudu vysvětloval alkoholem a nápad sváděl na Kopeckého. „Byl jsem opilý, moc si toho nepamatuji. Kopecký dostal nápad, že půjdeme někam něco provést. Nechal jsem se vyhecovat,“ tvrdil loni soudu Poláček. Kopecký útok nepopíral, policistům jen řekl, že byl opilý a je rád, že nikdo nebyl zraněn.

Oběma mužům hrozil za pokus o vraždu i výjimečný trest, plzeňský soud jim ale vyměřil tresty pod zákonnou trestní sazbou. Státní zastupitelství se proti tomu odvolalo s tím, že jsou tresty nepřiměřeně nízké, a domáhá se uložení trestů alespoň na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí patnáct let vězení.

Foto: Jan Švábek, Právo

Tomáš Kopecký (vlevo) u soudu

Vůdce nebyl spokojený

Třetím nepravomocně odsouzeným Jan Balík (25) z Prahy, který podle obžaloby založil a vedl českou odnož Blood & Honour. Na internetových stránkách podle obžaloby vyzýval k násilí a schvaloval útok na romskou ubytovnu ve Vítkově v roce 2009. Plzeňský soud jeho aktivity ocenil nepodmíněným trestem ve výši tří let a osmi měsíců.

Ze spisu mimo jiné vyplynulo, že Balík Poláčka s Kopeckým kritizoval za zpackaný útok, protože nezpůsobil v podstatě žádnou škodu a nebyl ani dostatečně „podepsaný“.

Balík údajně také plánoval zapálení kostela v Kladně a měl prsty v požáru srubu Gizela v krčském lese na začátku roku 2012, který označoval za levičácké doupě.

Dalších pět obžalovaných bylo loni v prosinci odsouzeno za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka k podmíněným trestům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám