Hlavní obsah

Soud opět řeší brutální vraždu důchodce kvůli pár korunám a láhvi vodky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Brutální loupežnou vraždou dvaaosmdesátiletého důchodce z Mistřic-Javorovce se opětovně zabýval Krajský soud ve Zlíně. Před senátem stanul dvaapadesátiletý Vratislav Pospíšil, který měl tento hrůzný čin v listopadu 2009 naplánovat a spolu s dalšími třemi spolupachateli provést. Před spravedlností ale několik let úspěšně utíkal.

Soud opět řeší brutální vraždu důchodce kvůli pár korunám a láhvi vodkyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Na rozdíl od dvojice hlavních viníků, maďarského Slováka Rolanda Makóa a Libora Vaďury, které soud poslal již v roce 2010 na osmnáct let do vězení, si Pospíšil svůj rozsudek nevyslechl. Více než tři roky prchal před spravedlností, až v únoru 2014 jej dopadli policisté v Anglii, odkud ho eskortovali do Česka.

Krajský soud uložil již v roce 2010 Pospíšilovi trest v jeho nepřítomnosti, za loupežnou vraždu si měl odsedět ve vězení devět let. Sám odsouzený ale tento hrůzný čin odmítá a domáhá se trestu jen za krádež. V současné době tak začal obnovený proces. „Vraždu spáchal Roland Makó. Já jsem se jen domáhal svých peněz, které mi dlužil,“ uvedl Pospíšil.

Roland za pět minut přišel k nám, nečekaně stříkl slzný sprej pánovi do obličeje, shodil ho na zem a pokračoval ve stříkání.
odsouzený Vaďura

Makó a Vaďura podle státního zástupce Lea Foltýna čelili nejen trestnému činu vraždy, ale i porušování domovní svobody. Na loupeži se podle obžaloby podílel i čtyřiačtyřicetiletý Pavel Daniel. Ten však v roce 2010 zemřel.

Tvrdil, že jde zkontrolovat elektroměr  

Státní zástupce tvrdí, že si čtyřčlenná skupina pachatelů důchodce předem vytipovala. Do domu, který byl odemčený, vstoupili jen Vaďura s Makóem. Vaďura důchodci tvrdil, že je pracovník elektrárny a přišel zkontrolovat stav elektroměru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vratislav Pospíšil při obnoveném soudním procesu.

„Měl jsem za úkol muže zabavit. Roland však za pět minut přišel k nám, nečekaně stříkl slzný sprej pánovi do obličeje, shodil ho na zem a pokračoval ve stříkání. Já mu řekl, že to tak vůbec nemělo být,“ uvedl již dříve Vaďura, který byl v minulosti dvanáctkrát soudně trestaný, mimo jiné za ublížení na zdraví.

Podle státního zástupce začal přepadený oba muže z domu vykazovat. Po útoku slovenského agresora jej zřejmě Vaďura bil do hlavy kapesní svítilnou. „V úmyslu odstranit nepohodlného svědka poškozeného poté zatlačili do kuchyně. Makó ho rdousil rukama a Vaďura bil do hlavy dřevěnou holí – čakanem, čímž mu způsobili smrtelná zranění,“ sdělil Foltýn.

Obnovený proces se týká pouze Pospíšila, další dva spoluviníci, kteří si již odpykávají osmnáctiletý trest ve věznicích v Mírově a Valticích, u soudu ve středu vypovídali už jen coby svědkové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám