Hlavní obsah

Soud odebral rodičům tři ze čtyř dětí

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Tak trpký průběh návštěvy města na Labi si slovenská rodina Gombošových z Košic nepředstavovala ani v nejčernějších snech. Od listopadu sice žila v Ústí nad Labem na ulici, ale manželé Edita a Josef stále doufali, že se toto severočeské město pro ně stane zemí zaslíbenou, kde seženou nejen stálou střechu nad hlavou, ale také práci, o kterou doma ani nezavadili.

Článek

Nic se jim z tohoto snu však nakonec nevyplnilo, ve středu pak navíc za velmi dramatických okolností přišli o tři ze svých čtyř dětí. Okresní soud totiž vyhověl žádosti ústeckého magistrátu o vydání předběžného opatření.

Nejstarší dívka se schovává

"Ty byly ve středu dopoledne odvezeny z ústeckého azylového domova pro matky s dětmi do pražského diagnostického ústav pro děti - cizince. Chceme tak zabránit, aby zmrzly na ulici, v tuto chvíli nám jde především o jejich ochranu," řekl Právu pracovník kanceláře ústeckého primátora Milan Knotek s tím, že záležitost již byla také předána slovenské ambasádě.

Devítiletý Josef, jedenáctiletá Zuzana a o tři roky starší Štefan však odjeli bez své patnáctileté sestry Edity, která zmizela. "Své děti chci zpátky, sebrali nám je neprávem. O nejstarší dceři vím kde je, ale nikomu to neřeknu," dušovala se ve středu její rozhořčená matka.

Našli si práci a začali úřady zajímat

Když prý žili v kanálu, nikoho nezajímali. Až když přišli na magistrát s doklady o tom, že získali bydlení u bývalého bezdomovce a práci pro bezpečnostní agenturu, nastal tento hektický obrat. "O děti budu bojovat," prohlásila rezolutně Edita Gombošová.

Nařčení, že nikdo této rodině v Ústí nepomohl však rezolutně odmítl ústecký primátor Petr Gandalovič. Úřednice magistrátu i pracovnice ústeckého centra krizové intervence Spirála se podle něj snažily rodině pomoci, vyjednaly jim řadu věcí a radily, jak postupovat, ale bez výsledku. Rodina Gombošových bydlela čtrnáct dnů v zařízení Spirály. Dospělí členové rodiny se prý vůbec nesnažili si najít práci. "Lidé s takovým přístupem nemohou v Ústí nad Labem ani jinde očekávat pohodlný život," zdůraznil Gandalovič.

Mohou se na území Česka volně pohybovat

Podle něj by se případem měla začít zabývat cizinecká policie. Mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková ale pro Právo uvedla, že Slovensko je členem Evropské unie, a tak jeho příslušníci mohou na území Česka pobývat bez jakéhokoliv omezení. "Nelze je proto vyhostit," konstatovala lakonicky. Podle vedoucí odboru sociálních věcí ústeckého magistrátu Ivany Šťastné by se rodina měla vrátit na Slovensko. "Jsou to cizí státní příslušníci a měl by se o ně postarat jejich stát," řekla nám ve středu úřednice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám