Hlavní obsah

Soud očistil bývalého šéfa Čepra a NBÚ Kadlece

Právo, Radim Vaculík

Někdejší ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a také bývalý šéf státního ropného gigantu Čepro Tomáš Kadlec odešel v pondělí od Obvodního soudu pro Prahu 1 jako nevinný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Kadlec (vlevo) a Alexandr Houška u soudu před dvěma lety.

Článek

Státní zástupce pro něj přitom požadoval šest let vězení za to, že společně s tehdejším obchodním ředitelem Čepra Alexandrem Houškou připravili v letech 2004 a 2005 tuto firmu, respektive stát, údajně nevýhodnými transakcemi a obchody s palivem o více než 260 miliónů korun.

Jenže podle zatím nepravomocného verdiktu jsou čtyři ze žalovaných skutků promlčeny a u toho pátého soud zprostil Kadlece i Houšku obžaloby. Právu to v pondělí sdělil Kadlecův obhájce Radek Ondruš a následně potvrdila mluvčí soudu Lenka Cihlářová.

„Státní zástupce si proti zproštění podal okamžitě odvolání a proti zastavení stíhání z důvodu promlčení stížnost k Městskému soudu v Praze,“ řekla Právu Cihlářová s tím, že věc tak zatím není pravomocná.

Bude žádat miliónové odškodné

Obhájce Ondruš doplnil, že pokud žalobce u nadřízeného soudu neuspěje a nynější rozsudek bude potvrzen, míní Kadlec po státu za nezákonné stíhání požadovat milióny korun.

Obžaloba vinila dvojici bývalých nejvyšších manažerů Čepra z porušování povinnosti při správě cizího majetku například kvůli tomu, že uzavřeli smlouvy na dodávku pohonných hmot do Státních hmotných rezerv, Čepro za to vyplatilo zálohy za milióny dolarů, ale firma pak prý kontrakt nedodržela, benzin nedodala a zálohy nevrátila.

Případ se dostal do povědomí veřejnosti i kvůli tomu, že se podle některých médií objevilo na Kadlecově účtu ve Švýcarsku 30 miliónů korun, které údajně měly z podezřelých obchodů pocházet. Státní zástupce požadoval zablokování konta a zajištění peněz, ale než tak soud učinil, peníze už na účtu nebyly. Podle informací Práva však prý šlo o půjčku, kterou si Kadlec pořídil na své podnikání a údajně následně vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám