Hlavní obsah

Soud neví, jak potrestat útok nožem na nenarozené dítě

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Do slepé uličky se v pátek dostal senát ostravského soudu těsně před vyhlášením rozsudku nad Petrem Dobiášem, který bodl nožem do břicha svoji družku ve 32. druhém týdnu těhotenství. Nůž zasáhl i hlavu nenarozeného dítěte. Není jasné, zda šlo jen o pokus o vraždu těhotné ženy, jak případ kvalifikuje státní zástupce, nebo také o nedokonaný vražedný útok na dítě.

Článek

Podle soudu bude třeba posoudit, do jaké míry se ústavní právo na ochranu života vztahuje i na nenarozené dítě. Otec dítěte a druh napadené ženy Petr Dobiáš (48) si proto trest vyslechne až v polovině června, kdy bude vyslechnut soudní znalec z oboru porodnictví.

Posouzení je přitom nutné pro rozhodnutí o výši trestu, který může být stanoven v sazbě od 12 do 15 let, vzhledem k neobvyklé brutalitě však není vyloučen ani výjimečný trest. Chlapeček s probodnutým mozkem, který okamžitě po vyjmutí císařským řezem prodělal neurochirurgickou operaci a jehož léčba dosud trvá, nyní žije se svou matkou v Šumperku.

"Jde o raritní případ přežití," řekl soudní znalec Igor Fargaš. Konflikt se odehrál loni 8. října v domě Dobiášova bratra v Bedřichově na Šumpersku, kde byl muž se svojí o třiadvacet let mladší družkou Janou Hejlovou na oslavě bratrových narozenin.

Předseda senátu Milan Ihnát vysvětlil, že podle platné judikatury je plod součástí těla matky, ale vzhledem k pokrokům lékařské vědy, díky kterým se i předčasně narozené děti rodí zdravé, je třeba případ, který zřejmě nemá v novodobé historii české justice obdoby, posoudit individuálně.

Žena mění výpověď

"Křičel, že mne zabije, a pak mne bodl nožem do břicha," řekla Hejlová při výslechu v nemocnici poté, co jí lékaři operovali a vyjmuli plod z probodnuté dělohy. Před soudem však vzala svoji výpověď zpět. "Bodla jsem se sama," řekla v úvodu svého výslechu. Svoji dřívější výpověď zdůvodnila tím, že byla po narkóze a nevěděla, co říká.

Pokud soud uzná Dobiáše vinným, hrozí jeho družce stíhání pro křivé svědectví. Otec dítěte popřel, že by se něčeho špatného dopustil. Přiznal, že s družkou měli řadu konfliktů, hádali se kvůli bydlení a také kvůli tomu, že v těhotenství kouřila a pila. "Pohádali jsme se, dal jsem jí i dvě facky, ale jinak si nic nepamatuji. Nejsem si vědom, že bych ji ublížil. Vždyť to dítě jsme oba chtěli," řekl obžalovaný.

Malý Daneček byl až do letošního února v péči lékařů, od té doby je u matky. "Jeho stav je možno označit jako dobrý. U dítěte ale vznikla porucha hybnosti pravé ruky a v poslední době i pravé nohy. Vzhledem k tomu, že dítě ke svému věku ještě nechodí, posouzení je téměř nemožné a nelze zatím říct, zda půjde o poruchu trvalou," řekl soudní znalec Igor Fargaš.

Dodal, že lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci odvedli kus dobré práce. "Protože nebyly zasaženy přívodní mozkové tepny, krvácení z mozku nebylo až tak dramatické. U dítěte ale došlo k rozvoji poruchy krevní srážlivosti, což je komplikace, které se každý lékař bojí, protože je těžko zvládnutelná," dodal znalec s tím, že lékaři přesto v boji o život malého pacienta uspěli. 

Reklama

Související články

Soud řeší pokus o vraždu těhotné

Z brutálního útoku na družku ve 32. druhém týdnu těhotenství, který dítě s probodnutou hlavičkou jen zázrakem přežilo, se od čtvrtka před ostravským krajským...

Výběr článků

Načítám