Hlavní obsah

Soud nechá znovu prozkoumat lano, kterým byla svázaná zavražděná žena z Liberce

– Liberec
Právo, Michael Polák

Kriminalistický ústav bude muset znovu prozkoumat lano, kterým byla svázána 25letá Ukrajinka, jež byla před téměř dvěma lety zavražděna v Liberci. K nové expertize posílá jeden z hlavních důkazů Krajský soud Liberci, u něhož se případ brutální vraždy nyní projednává. Odborníci budou na lanu hledat zvířecí chlupy.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Rumun Marius Ailieseie u souduVideo: Michal Polák, Právo

 
Článek

Podle policistů měl mladou ženu ubodat v jejím libereckém bytě v srpnu roku 2016 bývalý přítel její kamarádky, Rumun Marius Ailieseie.

Po činu údajně tělo ženy svázal, vyhodil z okna, odnesl a ukryl v jímce u řeky Nisy. Hrozí mu až 20 let vězení, nebo výjimečný trest.

Na lanu, kterým byla žena svázaná, našli experti DNA zavražděné i obžalovaného Rumuna a také nerozpoznatelné stopy po DNA dalších osob.

„Hodnotili jsme dvě hypotézy. První byla, že jde o směs složenou z profilů DNA poškozené a obžalovaného, a proti ní jsme postavili hypotézu, že jde o směs profilů poškozené a jiné osoby. První hypotéza je podle nás významně pravděpodobnější než druhá,“ popsal v pátek před soudem Vlastimil Štencl z Kriminalistického ústavu.

Lidské, nebo zvířecí DNA?

To, že se jeho DNA dostala na provaz, kterým byla zavražděná svázaná, vysvětlil Rumun kuriózně znějící historkou už na počátku přelíčení letos v březnu. Tvrdil, že provaz měl na sobě uvázaný žlutý pes, kterého mu na ulici svěřil neznámý muž.

„Nevím, kdo to byl. Měl dva psy, jeden se mu zaběhl a druhého potřeboval pohlídat. Chtěl jsem pomoct. Byla to jen chvilička, psovi se to pak přestalo líbit, tak jsem ho i s tím provazem pustil,“ prohlásil už při prvním soudním stání obžalovaný.

Experti ale na laně hledali a zkoumali pouze profily lidské DNA. Na to, zda mohlo lano sloužit i jako vodítko pro psa a zda jsou na něm stopy po psovi, v pátek nedokázal expert Kriminalistického ústavu odpovědět.

Pošleme lano nalezené na těle poškozené k nové expertize. Chceme vědět, zda na něm budou zajištěny zvířecí chlupy či zvířecí DNA.
soudkyně Eva Drahotová

„S ohledem na obhajobu obžalovaného proto pošleme lano nalezené na těle poškozené k nové expertize. Chceme vědět, zda na něm budou zajištěny zvířecí chlupy či zvířecí DNA,“ uvedla soudkyně Eva Drahotová.

Podle obžaloby se Rumun se zavražděnou Ukrajinkou znal přes svou bývalou přítelkyni, Češku, s níž v Liberci žil. Žena se s ním ale zhruba týden před činem rozešla a Ailieseie to údajně těžce snášel. Z rozchodu vinil právě Ukrajinku, o které si myslel, že měla na jeho partnerku špatný vliv.

Do hledáčku kriminalistů se dostal mimo jiné tím, že se krátce po činu zbavil svého telefonu a narychlo odcestoval zpět do Rumunska. Tam ho půl roku poté na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržela tamní policie a předala ho do ČR. Od té doby je ve vazební věznici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám