Hlavní obsah

Soud na pašeráky z Thajska uvalil vazbu

Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 6 v úterý krátce před sedmou hodinou večer poslal dva české pašeráky drog osouzené v Thajsku do vazby. Podle rozhodnutí byli večer převezeni do karantény ve vězeňské nemocnici v Brně.

Foto: MěDK Karviná
Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl nejprve o uvalení vazby na 27letého Emila Novotného. O vazbě druhého pašeráka 34letého Radka Hanykovicse rozhodl po další půl hodině jednání. Právo o tom informoval soudce Dimitrije Dohčevič. Soudce Právu dále sdělil, že prostory soudu, kde se odsouzení pohybovali, čeká důkladná dezinfekce.

Oba vězně doprovázela na cestě z Bangkoku česká šestičlenná eskorta s mezipřistáním v Paříži. Letadlo přistálo v úterý po půl třetí odpoledne na pražském letišti v Ruzyni. Do České republiky se oba vrací po téměř devíti letech strávených za mřížemi thajského vězení, aby si doma odpykali zbytek trestů.

Známá Novotných: zaslouží si milost

Známá rodiny Novotných Jarmila Beňáková, která Emila před dvěma lety v thajském vězení navštívila, si ze všeho nejvíce přeje, aby dostal milost. "Určitě by si to zasloužil. Sedí již od devatenácti let. Ale je to optimista, tak věřím, že to zvládne," řekla ČTK. Prezident Václav Klaus však již dříve odmítl, že by oběma mužům milost udělil. Oba si u nás musejí odpykat dvě třetiny trestů. U Novotného je to ještě asi 22 let a u Hanykovicse zhruba 12 let vězení.

Návrat odsouzených se podle ní neobejde bez problémů a oba vězni si budou muset na nové prostředí zvykat. "Jen těžko si někdo umí představit, co prožili. Když jsme Emila navštívili v Thajsku, vyprávěl nám, jak kolem něho umírají mladí lidé. Skrz celu jim tekla strouha, která sloužila jako záchod," vzpomíná.

Otec: nejraději bych mu dal pár facek

Rodině Radka Hanykovicze z Trutnova přibude k radosti z návratu syna také starost, kde sehnat sto tisíc korun za letecký transport z Bangkoku. Příbuzní jej neviděli osm let a udržovali s ním pouze písemný kontakt. Na letišti v Ruzyni jej však nečekali. "Nikdo nám neřekl, kdy přiletí, a jestli nás k němu pustí. Počítáme, že syna uvidíme během karantény," doufá Vlastimil Hanykovicz.

"Nejraději bych mu dal pár facek, přestože chtěl hlavně slušně uživit rodinu, která se mu stejně rozpadla," dodal otec na adresu syna riskujícího život kvůli tři sta tisícům korun nabídnutých drogovou mafií za převoz kontrabandu z Bangkoku do Helsinek.

Navíc stále věří tomu, že jeho syn i druhý český vězeň sloužili pouze jako volavky a netušili, že převáží drogy.

Tresty snížila královská amnestie

Tehdy devatenáctiletý Novotný byl zatčen na letišti v Bangkoku v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Thajské soudy mu vyměřily trest 50 let vězení, později snížený královskou amnestií o sedm a půl roku.

V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož policie zadržela jako sedmadvacetiletého se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let.

Anketa

Česká strana se zavázala respektovat thajské tresty. Jedinou šancí pro Novotného a Hanykovicse je prezidentská milost. Měl by ji Václav Klaus udělit?
Ano, oba si prožili peklo a jsou dostatečně potrestáni
23,4 %
Ne, další Čech uvězněný v Thajsku by neměl šanci na návrat
67,9 %
Nevím
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 508 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám