Hlavní obsah

Soud muži zrušil zákaz řízení, aby ho neporušoval

Právo, Patrik Biskup

Od roku 2014 skončil Petr L. už třikrát před soudem za opakované nerespektování zákazu řízení motorových vozidel, který se každým novým rozsudkem prodlužoval. Bylo tomu tak i loni na podzim, kdy jednašedesátiletý muž z Klatovska dostal u tamního okresního soudu kromě podmínky další rok zákazu řízení navíc.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Teď je ale všechno jinak. Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení tuto část trestu zrušil. „Snažili jsme se odstranit příčinu páchání trestné činnosti, byť jsme si vědomi, že způsob, jakým jsme rozhodli, není zrovna obvyklý. Teď bude záležet na obviněném, jak zmíněnou příležitost uchopí,“ stojí v rozsudku odvolacího soudu, který má Právo k dispozici.

Z odůvodnění verdiktu dále vyplývá, že trest zákazu činnosti uložený okresním soudem byl zákonný, neboť obviněný usedl za volant během již několikátého zákazu řízení.

„Objasnění příčin”

„Obecně lze souhlasit s principem, že pokud předchozí tresty nesplnily výchovný účel a neodradily od opakování trestné činnosti, měly by být ukládány stále přísnější. Ale na druhé straně je povinností soudu zaměřit se také na objasnění příčin, které vedly k trestné činnosti nebo umožnily její spáchání,“ upozornili krajští soudci.

V tomto případě podle nich bylo namístě věnovat zvýšenou pozornost odstranění příčiny páchání trestné činnosti. „Pokud příčina spočívala v tom, že obviněný opakovaně nerespektoval rozhodnutí soudu, neměl být trest zákazu řízení ukládán vůbec,“ píše se dále v rozsudku.

Soud ještě připomenul, že první odsouzení za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí se vztahovalo k porušení zákazu řízení uloženého ve správním řízení za přestupky v dopravě, kdy obviněný nepředložil doklady o registraci a technickém stavu vozidla.

Vozil manželku a syna

Pozadí páchání následující trestné činnosti pak souviselo s tím, že muž bydlí v malé obci, kam nezajíždí veřejná doprava. „Vozil jsem syna a špatně pohyblivou manželku na autobus do sousední vesnice,“ hájil se muž, který je sám v invalidním důchodu kvůli problémům se srdcem.

„Protože obviněný nemá žádné jiné konflikty se zákonem, bylo namístě přerušit ten neustálý řetězec souvislostí, který vedl k opakování trestné činnosti a neustálým soudním postihům. Využili jsme toho, že poslední pravomocně uložený trest zákazu řízení motorových vozidel muži skončil v září loňského roku,“ uzavřel odvolací soud.

Nad řidičem ale přece jen jedna hrozba visí. Pokud se ve zkušební době jednoho roku dopustí byť jen přestupku, půjde rovnou do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám