Hlavní obsah

Soud amnestoval Krejčířovy komplice viněné z půlmiliardového úniku

Právo, har
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v lednu kvůli amnestii zastavil stíhání tří mužů obviněných v jedné z kauz podnikatele Radovana Krejčíře, v níž jde o údajný více než půlmiliardový daňový únik společnosti M5. Na samotného Krejčíře se prezidentský pardon nevztahuje, protože je stíhán jako uprchlý. Právu to ve čtvrtek sdělil soudce městského soudu Pavel Benda s tím, že rozhodnutí zatím není pravomocné.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Benda doplnil, že stíhání jednatelů M5 Milana Vítka a Martina Haimanna a také Jaroslava Kováře bylo zastaveno na základě článku II. amnestie, podle něhož měla skončit všechna stíhání delší osmi let a se sazbou do deseti let vězení.

Koncem loňského listopadu přitom již v kauze M5 padl nepravomocný verdikt. Soud uložil Krejčířovi jedenáctiletý trest a pokutu tři milióny korun. Vítek s Kovářem dostali sedm a 7,5 roku vězení, Kovář měl podle prvoinstančního rozsudku zaplatit také 4,9 miliónu korun. Skutky Haimanna soud v minulosti vyloučil k samostatnému projednání.

Žalobci s usnesením nesouhlasí a podle Bendy si proti němu podali stížnost. Zatím pouze tzv. blanketně, tedy bez odůvodnění, které mají doplnit později. „Je podána stížnost, takže to není v právní moci,“ uvedl Benda.

Žádný z trojice obviněných podle něho zatím nevyjádřil přání, aby stíhání přes amnestii pokračovalo. Pokud by tak učinili, soud by mohl rozhodnout pouze o vině, ale již ne o trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám