Hlavní obsah

Soka v lásce se pokusil zavraždit rozbitou lahví od piva, dostal osm let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Na osm let poslal soud do vězení 25letého Miloslava Máchu za to, že napadl loni v Praze svého soka v lásce střepem od pivní lahve. Mácha tvrdil, že muže chtěl pouze vystrašit, protože se údajně bavil s jeho dívkou, nicméně ho střepem řízl do krku. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Miloslav Mácha před soudem

Článek

„Všechny provedené důkazy spolu korespondují, včetně výpovědi pana obžalovaného,“ prohlásil předseda senátu pražského městského soudu Alexander Sotolář. Máchu poslal na osm let do vězení s ostrahou za pokus o vraždu.

I když Mácha musel vědět, že útočí na životně důležité orgány, nešlo podle soudu o plánovanou vraždu. „Bylo prokázáno, že šlo o zkratkovité, emotivní a impulzívní jednání,” pokračoval Sotolář.

Nešlo také podle soudu pominout snahu napadeného posléze poškozenému pomoci. Nejen tyto důvody vedly Sotolářův senát k výjimečnému snížení trestu pod zákonnou sazbu, která je v případě vraždy (byť ve fázi pokusu) mezi deseti a osmnácti roky vězení.

Máchu loni v červnu v pražském Radotíně rozčílilo, že jeho dívka seděla na obrubníku a bavila se s jiným mužem. Dívka později u soudu vypověděla, že už s Máchou nebyla několik dní, rozešli se prý kvůli hádkám. Napadený zase popřel bližší vztah k dívce, byli prý jen kamarádi.

Vytáhl z tašky prázdnou lahev od piva, rozbil ji o silnici, rozeběhl se a zaútočil tomu chlapci po krku
svědek útoku

Nicméně Mácha vytáhl z tašky lahev, rozbil ji o zem a jal se jít bránit svou čest. Mácha tvrdí, že první na něj pěstí zaútočil muž. Jak obžaloba, tak i svědci ale uvedli, že to byl Mácha, kdo vedl první výpad se slovy: „Nešahej na ni, já tě zabiju!“

Muže řízl do krku a obličeje, a když ten následně upadl do bezvědomí, šlápl mu podle spisu několikrát na hlavu. Dívka pak zavolala záchranku, která napadeného odvezla na chirurgii. Máchu pak odvezla přivolaná policie.

Nejdřív útok, pak pomoc krvácejícímu

Podobně vypovídal ve středu i poslední svědek David Vospěl, který celý incident viděl přes silnici.

„Obžalovaný vytáhl z tašky prázdnou lahev od piva, rozbil ji o silnici, rozeběhl se a zaútočil tomu chlapci po krku. Chlapec se chytl za krk, řekl „Proč jsi mi to udělal?“, upadl do bezvědomí a spadl na zem,“ vypověděl ve středu.

Mácha podle něj na mladíka skočil asi ze dvou metrů. Když ležel na zemi v bezvědomí, měl mu Mácha asi třikrát šlápnout na hlavu. „Kolenem nahoru a pak dolu, jako když šlapete na PET láhev,“ odpověděl svědek incidentu na dotaz soudu, jakým způsobem Mácha na poškozeného šlapal.

Napadenému pak začal na pořezaný krk přikládat kapesníčky, posléze další lidé přinesli utěrky. Mácha s výpovědí svědka ale nesouhlasil, prý se to nestalo tak, jak popisuje.

Zároveň uvedl, že svědek napadeného muže zná a zpochybnil tak jeho výpověď. Vospěl ale odvětil, že nikoho z Radotína nezná. „Pan obžalovaný je mi ukradenej, stejně jako pan poškozený, je mi to jedno, jak rozhodnete,“ odmítl účelovost své výpovědi Vospěl.

Už jednou střepem útočil

I státní zástupkyně Jana Murínová ve své závěrečné řeči poznamenala, že svědecká výpověď mohla být lehce zveličena, na skutkové podstatě jako takové ale nic neměnila.

„Svědecké výpovědi nejsou v takovém rozporu, jak tvrdí obhajoba,“ řekla Murínová. Murínová také zmínila znalecké posudky, podle kterých jednal Mácha impulzivně a zkratkovitě. Připomněla ovšem i jeho odsouzení v minulosti za podobný útok.

„Už jednou útočil střepem, modus operandi je obdobný, kdy (obžalovaný) prakticky bezdůvodně, zřejmě veden žárlivostí pod vlivem alkoholu, vezme střep do ruky a zaútočí na poškozeného, kterého téměř připraví o život,“ podotkla Murínová a navrhla pro Máchu trest kolem patnácti let vězení.

Naopak podle obhajoby nebylo prokázáno, že se skutek stal, tak jak je popsán v obžalobě, ani tak aby mohl být kvalifikován jako vražda ve stadiu pokusu.

„Nebyla vyvrácena verze obhajoby v tom směru, že k pořezání poškozeného došlo v reakci na úder pěstí poškozeného,“ uvedl Máchův advokát a soudu navrhl Máchu zprostit obžaloby.

Lítost a polopravdy

Mácha sice lítost projevil, zároveň se ale také snažil bojovat proti „polopravdám“, jak nazval důkazy.

„Ten trest je více než půlka mýho života strávenýho, což mi přijde dost drsný,“ reagoval Mácha na návrh Murínové.

„Doufám, že ty fakta, který tady byly daný, by se mohly ještě probrat, protože já sám tam vidím neshody. Ti svědci se úplně rozcházejí na dvě strany,“ dodal Mácha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám