Hlavní obsah

Sníh a náledí komplikují dopravu, nehod přibylo

Právo, Novinky, ČTK, sch, kab
ČR

Od úterního odpoledne do rána na řadě míst České republiky napadlo přes dvacet centimetrů sněhu, což způsobilo komplikace na silnicích. Několik místních komunikací zůstalo i ve středu ráno uzavřeno. Problémy také způsobuje námraza. Sněhová kalamita, která zasáhla v úterý Českou republiku, přispěla k nárůstu počtu dopravních nehod.

Článek

Policisté za včerejšek evidují zhruba 950 havárií, při kterých zemřelo pět lidí a dalších šest bylo těžce zraněno. Škoda se vyšplhala na necelých 55 miliónů korunu, což je zhruba dvojnásobek loňského denního průměru.

Nejkomplikovanější situace je ve Zlínském kraji. Na Zlínsku a Uherskohradišťsku stále sněží. Na Vsetínsku napadlo za posledních 24 hodin 20 až 40 centimetrů sněhu. Pod jeho tíhou se propadly tři střechy [celá zpráva]

Na hlavních tazích a silnicích ošetřovaných chemicky leží zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách vozovky pokrývá souvislá sněhová vrstva.

Sníh v Moravskoslezském kraji přestal padat. Na silnicích v leží zbytky rozbředlého sněhu. Silničáři  varují před sněhovými jazyky. Meteorolog ze stanice na Lysé Hoře Stanislav Ondruch potvrdil, že od úterního rána připadlo 18 centimetrů nového sněhu. Nejvyšší hora Beskyd tak má 192centimetrovou pokrývku. V nižších polohách Moravskoslezského kraje se teploty držely nad nulou. To může mít za následek uvolňování sněhu ze střech.

V Olomouckém kraji je nadále uzavřena vedlejší cesta mezi Bergovem a Vojtovicemi na Jesenicku. Na Prostějovsku správci silnic upozorňují na mrholení, které může místy namrzat. Na Šumpersku mírně sněží. Od úterního rána na cestách napadlo kolem 20 centimetrů sněhu.

Všechny dálniční tahy na jižní Moravě jsou sjízdné. Po chemickém ošetření je většina z nich holá a mokrá, dálnici D1 směrem od Brna na Vyškov zablokovala ráno řetězová havárie šesti aut na náledí. [celá zpráva] Řidiči by měli být opatrní na vedlejších silnicích. Ve vyšších polohách na nich totiž leží vrstva ujetého sněhu. V regionu je uzavřena místní komunikace Blatnička - Louka na Hodonínsku, kam vjel slovenský řidič s kamiónem a uvízl ve sněhu.

Sjízdnost silnic na Vysočině komplikuje rozježděný sníh, místy ledovka a voda na vozovkách. Od úterního podvečera na většině území prší, anebo padá sníh s deštěm. Teplota se drží nad bodem mrazu. Na silnicích ošetřovaných chemicky leží nesouvislá vrstva rozbředlého sněhu, která od vozovky namrzá.

Na vedlejších tazích je nesouvislá vrstva ujetého sněhu s vyjetými kolejemi a dírami, kterou pokrývá vrstva čerstvého sněhu. Sjízdné jsou jen se zimní výbavou.

Na řadě komunikací v Libereckém kraji v úterý ráno dalo jet jen s mimořádnou opatrností. Na silnicích ošetřovaných štěrkem a pískem se vytvářela ledovka, na mnoha komunikacích pokrýval ji navíc kluzký rozbředlý sníh.

V horských oblastech Jizerských hor a Krkonoš připadlo od pondělní noci kolem 40 centimetrů sněhu a vozovky se tam zúžily. "Pracujeme především na tom, abychom je rozšířili a mohli po nich bez problémů projíždět autobusy," uvedl dispečer cestmistrovství z Jilemnice - Hrabačova.

Všechny silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné, na menších komunikacích ve vyšších polohách zůstává uježděná sněhová vrstva. Na většině území kraje prší, ranní teploty se pohybovaly kolem bodu mrazu a tak hrozí náledí. V horských oblastech zůstává na silnicích uježděná zledovatělá vrstva, ve které jsou vyjeté koleje.

V nižších polohách Pardubického kraje pršelo, na Hlinecku, Lanškrounsku, Poličsku, Svitavsku a Žamberecku padal sníh, na Litomyšlsku, Orlickoústecku, Skutečsku a Vysokomýtsku déšť se sněhem. Sněhové jazyky se vytvářely zejména v okolí Hlinska na Chrudimsku. Všechny silnice zůstávaly sjízdné, ve vyšších polohách se na silnicích II. a III. třídy vytvářelo náledí. V kopcovitých terénech jsou tyto vozovky pro kamiony sjízdné pouze řetězy.

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, většinou po chemickém posypu mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Uzavřeny jsou málo frekventované silnice do Jankovic na Chebsku, silnice Květná - Částkov a silnice Přebuz - Stříbrná  na Sokolovsku.

Všechny silnice v Plzeňském kraji byly ráno sjízdné, většinou mokré se zbytky sněhu, který v regionu padal v noci zejména na Šumavě a ve vyšších polohách Českého lesa na Tachovsku a Domažlicku. "Teploty jsou kolem nuly, během dopoledne hrozí na silnicích námrazy," uvedl krajský dispečer. Dopoledne bude v kraji ještě místy drobně sněžit, pokrývka ale rychle taje.

Silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné. Závěje a jazyky ztěžují jízdu zejména ve vyšších polohách Šumavy. Na vedlejších cestách Českobudějovicka, zejména pak v lesních úsecích, varují silničáři před ledovkou. Bez sněhových řetězů by se řidiči neměli vydávat na silnice druhých a třetích tříd okresu Jindřichův Hradec.

Silnice ve středních Čechách jsou většinou mokré po chemickém ošetření, hrozí ale vznik náledí. Na některých komunikacích, zejména na Příbramsku, Mladoboleslavsku a Benešovsku, vzniká zledovatělá vrstva sněhu a ve vyšších polohách se vytvářejí sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Pod tíhou sněhu padají v ČR střechy

Kvůli přívalům sněhu padají střechy objektů v Česku. Jenom na Zlínsku se během noci a středečního rána zřítily tři střechy, čtvrtá spadla dopoledne. Tíhu sněhu...

Výběr článků

Načítám