Hlavní obsah

Smrt studentky na kolejích zůstává bez trestu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V nepříčetnosti zabila spolubydlící studentku na pokoji vysokoškolských kolejí a proto ji nelze potrestat. Tak zněl ve středu odpoledne verdikt senátu Městského soudu v Brně, který řešil případ smrti Daniely Taslerové, z jejíž smrti byla obžalovaná její dlouholetá kamarádka Patricie Odleváková. Ta čelila obžalobě pro opilství, v rámci jehož měla v květnu 2003 na vysokoškolských kolejích v Brně Danielu probodnout. Podle soudu ji nelze potrestat.

Článek

Tento verdikt zazněl z úst předsedy senátu Michala Kabelíka již podruhé. Poprvé to bylo letos v červenci, ale proti zprošťujícímu rozsudku si podal odvolání státní zástupce. Krajský soud v Brně pak případ vrátil k novému projednání a nařídil doplnění některých posudků a výslechy svědků.

"Soud prováděl řadu dokazování, v jehož rámci znalci vypracovali 31 znaleckých posudků a vypovídalo 41  svědků. Jde o vážný případ, kdy zemřela mladá perspektivní dívka. Přes všechny možné důkazy a poctivou práci policie je v případu řada dohadů a nepřesností. Navíc znalci z oboru psychiatrie jednoznačně uvedli, že obžalovaná byla nepříčetná. Proto ji nelze trestat," uvedl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu.

Tramadol s alkoholem způsobil nepříčetnost

Podle soudců je totiž řada dohadů a nejasností o celém večeru 29. května 2003 a není jasné, co se na pokoji vysokoškolských kolejí ve Vinařské ulici mezi studentkami medicíny odehrálo. Jisté je jen to, že Patricie Odleváková byla pod vlivem léku tramadol a alkoholu. V této situaci došlo k potyčce mezi ní a spolubydlící, která skočila probodením Daniely Taslerové.

Jak to přesně bylo, ví jen obžalovaná, která však nebyla schopná nic podrobného soudu sdělit ani popsat. Při svém výslechu jen uvedla, že se probudila a viděla Danielu, jak stojí nad ní s nožem v ruce. Porvaly se a od té doby si na nic nepamatuje.

"V kritický večer jsme byli na pokoji obě a naše společná večeře nedopadla tak, jak bych si představovala. Před zkouškou jsem byla labilní. Je mi to moc líto, moc mi Daniela chybí, stejně jako všem ostatním," uvedla na závěr líčení Odleváková.

Po celou dobu líčení nebyl schopný nikdo říct, jak se lék s alkoholem do těla Odlevákové dostal, což bylo pro závěry znalců a rozhodnutí soudu důležité. Podle svědků i samotné obžalované alkohol požila sama, ale léky si nebrala. Advokát obžalované dokonce uvedl, že je pravděpodobné, že tlumící lék tramadol podala Odlevákové sama poškozená, aby ji uspala.

"Moje klientka se dostala do útlumu po požití tramadolu a alkoholu, takže je zřejmé, že nemohla útočit. Poškozená mou klientku lékem úmyslně uspala, protože chtěla jít na domluvenou schůzku a nechtěla, aby tam šla i Odleváková. Proč použila zrovna tramadol je záhadou. Neexistuje však jediný důkaz, který by ukazoval na vinu mé klientky, ač soud se s případem vypořádal velmi poctivě," uvedl advokát Odlevákové Jaroslav Barák.

Patricie Odleváková rozsudek přijala a vzdala se práva odvolání. Státní zástupce se odvolal, takže se případ dostane znovu ke Krajskému soudu v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám