Hlavní obsah

Smrt alkoholičky zastlané v posteli zůstala nepotrestána

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Jako svobodný člověk odešel ve středu od brněnského Krajského soudu dvaašedesátiletý Ladislav Minx z Boskovic. Důchodce přitom čelil obžalobě, že v návalu vzteku zabil svoji manželku a její tělo ukryl v úložném prostoru válendy. Senát v čele s Hanou Zoubkovou ale usoudil, že Minx vraždu nespáchal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ladislav Minx si vyslechl osvobozující verdikt soudu.

Článek

K události došlo na konci března 2007 v domku v jihomoravských Boskovicích. Soužití manželů Minxových již dávno nebylo idylické. Hana Minxová zcela propadla alkoholu, často se doma dokonce pomočila či pokálela a její muž to pak musel uklízet. Jednoho dne žena zmizela a Minx ji společně se svým známým našel o tři dny později v úložném prostoru válendy v prvním patře domu.

„Soud je přesvědčen, že k vraždě došlo, ale nebylo prokázáno, že by ji spáchal obžalovaný. Měl by sice motiv, ale žádné další důkazy proti němu nejsou. V době jeho nepřítomnosti mohl někdo jeho ženu zabít a její tělo schovat. Zjišťovat, kdo to byl, ale není věcí soudu,“ řekla soudkyně Zoubková a upozornila na chyby ve vyšetřování.

Do postele mohla zapadnout sama

Obhajoba nabízela soudu verzi, že opilá žena, která měla v krvi přes 3 promile alkoholu, mohla různě po domě padat, až nakonec zapadla do úložného prostoru válendy, která se nad ní zavřela a ona se udusila.

Znalci ale jako nejpravděpodobnější variantu smrti uvedli zardoušení. „Měla na těle množství malých ran, oboustranné prokrvácení měkkých tkání na krku po obou stranách chrupavky štítné, která byla navíc zlomena,“ pospali znalci zranění, která si žena nemohla způsobit sama.

Kdo tedy ženu zavraždil, zůstalo neodhaleno. Státní zástupkyně, která pro Minxe požadovala 12,5 roku vězení, se ale se zprošťujícím verdiktem nesmířila a odvolala se. Případ tak ještě projedná Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám