Hlavní obsah

Služební pes na pražském letišti vyčenichal dvě kostry tygra

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Dvě téměř úplné kostry dospělých tygrů nalezli na konci června celníci na Letišti Václava Havla Praha ukryté v dřevěných reprobednách. Neznámí pachatelé se je snažili propašovat do Asie, kde se kosti těchto šelem používají v tradiční medicíně. Na černém trhu by se kostry daly prodat asi za půl miliónu korun.

Ruzyňští celníci odhalili nelegální vývoz koster tygrůVideo: Celní správa

 
Článek

Kosti, na které upozornil služební pes, nalezli celníci 26. června a předali je České inspekci životního prostředí. Téměř celé dvě kostry tygra vážily 12 kilogramů.

„Páteře obou zvířat byly rozseknuty na čtyři díly, na množství kostí byly ještě zbytky tkáně. Zatím nelze bez dalších podrobnějších vyšetření určit věk či pohlaví obou šelem,“ informovala ve čtvrtek mluvčí inspekce Simona Cigánková. Složení koster trvalo pracovníkům asi hodinu a půl.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Lebka tygra

Podle inspekce je možné předpokládat, že ten, kdo se kosti snažil převézt do Asie, je chtěl využít k údajným léčebným účinkům podle tradiční asijské medicíny. Na černém trhu by kostry měly hodnotu 24 tisíc dolarů (přibližně 480 tisíc korun).

Foto: Celní správa

Pes našel kostry v reprobednách

Případem se zabývá policie, která věc vyšetřuje jako trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Pachateli hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Foto: Celní správa

Pes našel kostry v reprobednách

„Nález bude po přezkoumání odborníky z inspekce předán zřizovateli ČIŽP, kterým je ministerstvo životního prostředí. To poté rozhodne, jak bude s kostrami obou zvířat, které se tak staly majetkem státu, dále naloženo,“ uzavřela Cigánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám