Hlavní obsah

Slovák ubodal v Praze dva muže, dostal 25 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za ubodání dvou Čechů si 49letý Slovák Michal Nagy odsedí 25 let za mřížemi. K výjimečnému trestu sáhl senát pražského městského soudu především kvůli málo reálné šanci na jeho nápravu. Nagy ubodal letos v březnu majitele bytu, ve kterém bydlel, a o několik dní později i svého známého, který mrtvolu objevil. Verdikt je pravomocný, Nagy trest přijal.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Nagy přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Soud poslal Nagye do nejpřísnější věznice se zvýšenou ostrahou. Zároveň jej vyhostil na neurčito.

„V prvním případě se jednalo o jednání v afektu, v náhlém popudu,“ uvedla soudkyně Blanka Bedřichová. Soudkyně nicméně dodala, že si Nagy musel být vědom toho, že jeho jednání povede ke smrti napadeného muže.

Druhá vražda už byla podle soudu promyšlená. „Prokazatelně, byť ne dlouhodobě přemýšlel, že ho zabije. Nebyl to impuls, nebyl to afekt,“ odmítla tvrzení obhajoby Bedřichová. „Ve druhém případě šlo o úplně zbytečnou smrt. Zavraždit člověka, který je ležící, spící, opilý, není schopen se bránit, to je natolik razantní a brutální útok, že je na místě uložit výjimečný trest,“ dodala Bedřichová.

Nagy ubodal dvojici mužů letos v březnu v rozmezí pěti dnů. První z nich Nagyovi pronajímal pokoj v bytě na pražském Proseku. Podle Nagye se několik dní předem pohádali kvůli nedoplatku za elektřinu. Nagy jej odmítal zaplatit, a muž jej proto z bytu vyhodil. Nagy poté několik dní přespával, kde se dalo. Za nějakou dobu se vrátil do proseckého bytu a požádal muže, zda by se alespoň mohl vysprchovat a převléci.

„(Poškozený) tam seděl na sedačce a pil víno. Ptal se mě, jestli si dám taky, řekl jsem mu, že od něj víno nechci. To ho asi vytočilo,“ vypověděl na policii Nagy. Muž po něm prý hodil konferenční stůl a došlo k roztržce, na jejímž konci zůstal pronajímatel pokoje ležet na zemi ubodaný devíti ranami kuchyňským nožem.

Bydlel s mrtvolami

Nagy po vraždě vyrazil do nedalekého supermarketu pro dvě lahve vodky. První vypil ještě před obchodem, druhou po návratu do bytu. Pod vlivem alkoholu pak hodil tělo muže za sedačku a v bytě nadále bydlel.

Po čtyřech dnech se za Nagyem v bytě zastavil další z nájemníků bytu, který se vrátil z chaty. Když si všiml mrtvoly za sedačkou, zeptal se prý Nagye ‚Cos to udělal?‘ a chtěl volat policii, ale pak kvůli své opilosti usnul. Toho Nagy zneužil a na spícího muže zaútočil. „Na botníku ležel takový pajcr (páčidlo – pozn. red.). Jak jsem byl opilý, tak jsem ho dvakrát udeřil tím pajcrem do hlavy,“ popsal Nagy. Poté se na známého, o jedenáct let staršího, vrhl a týmž nožem jako při předchozím útoku muže ubodal k smrti.

BEZ KOMENTÁŘE: Kriminalisté na místě nálezu tělVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jenže první zavražděný začal chybět svým kamarádům z hospody, kteří se jej jali hledat i u Nagye. „Řekl jsem jim, že je pryč. Nevěřili mi to a přišli s policií. Policisté se mě ptali, kde je poškozený. Tak jsem jim řekl, že támhle leží. Nasadili mi pouta a odvedli mě,“ uzavřel stručně popis vražd Nagy, který tak strávil se dvěma mrtvolami v bytě čtyři dny, než ho policisté zatkli. Kdyby si pro něj policie nepřišla, šel by se podle svých slov sám udat.

Ubodal i svou prababičku

Nagy byl už před šestadvaceti lety odsouzen bratislavským soudem na dvanáct let za vraždu své prababičky, kterou rovněž ubodal kuchyňským nožem. A stejně jako letos i tehdy byl pod vlivem alkoholu, kterému holduje v nadměrném množství. „Pokud piji, tak piji, dokud je co pít,“ prohlásil Nagy na policii. „Piji každý den, hlavně tvrdý alkohol, třeba litr vodky denně,“ dodal.

Podle soudních znalců je Nagy duševně zdráv. Letité pravidelné a nadměrné pití alkoholu u něj nicméně narušilo osobnost. Jeho resocializace ve společnosti se podle psychiatrů jeví jako málo reálná.

„Je mi to strašně líto, hlavně Karla (druhá oběť), ten mi nikdy neublížil,“ uvedl na závěr své výpovědi Nagy.

Žalobkyně navrhovala 25 let

O Nagyově vině tak i vzhledem k jeho doznání nebylo pochyb, otazník tedy visel pouze nad výší trestu. „V důsledku dlouholetého nadužívání alkoholu došlo u obžalovaného k deprivaci osobnosti, která se projevila jako úpadek morálně etické složky osobnosti se snížením zábran,“ citovala v závěrečné řeči žalobkyně Jana Murínová znalecký posudek.

Murínová navrhla pro Nagye výjimečný trest, který se pohybuje mezi 20 a 30 lety vězení. „Nenavrhuji trest doživotní. Okolo 25 let by byl trest adekvátní,“ zakončila státní zástupkyně svou řeč.

Podle Nagyova advokáta Josefa Daniše ale pro výjimečný trest nejsou splněny podmínky i přesto, že znalci Nagyově nápravě příliš šancí nedávají. Nagy podle Daniše vraždil v afektu, což se prý dá „lidsky pochopit“ podobně jako vražda ze žárlivosti.

„Vražda dětí za účelem získání orgánů či výroby kulinářských specialit. Nebo vražda politického odpůrce. To jsou případy do nebe volající,“ uváděl Daniš příklady, kdy je podle něj výjimečný trest na místě. Pro Nagye navrhl trest kolem dvaceti let vězení.

„Chtěl bych se omluvit pozůstalým. Je mi líto, co se stalo,“ pronesl před rozsudkem Nagy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám