Hlavní obsah

Sliboval ženám šťastnou rodinu, nakonec je obral o milióny

Právo, Jaroslav Doležal

Sňatek i potomky sliboval ženám 44letý Jaroslav Doležal z Prahy. S dětmi nezůstal jen u slibů, podle kriminalistů měl s různými ženami za poslední dobu šest dětí a další jsou na cestě. Od žen si ale hlavně pod různými záminkami půjčoval peníze, i když věděl, že je nebude moci vrátit.

Foto: Policie ČR

Sňatkový podvodník Jaroslav Doležal

Článek

Od žen vylákal minimálně devět miliónů korun, po dalších obětech kriminalisté pátrají. Minulý týden poslal děčínský okresní soud muže do vazby, za podvody mu nyní hrozí až 10 let vězení.

Případ začali vyšetřovat děčínští kriminalisté, protože tam loni v červnu přišla jedna z žen podat na Doležala trestní oznámení. Většina jeho obětí je ale z Prahy a okolí. Sám Doležal totiž působil v Praze jako učitel. Se ženami se seznamoval až na jeden případ prostřednictvím internetových seznamek.

„Ženám slibuje manželství, slibuje děti a ty také dělá,“ řekl kriminalista Martin Czepan s tím, že v profilech seznamek se prezentoval jako abstinent, nekuřák a muž s vyřešenou minulostí. Ženám ovšem zamlčel, že je na něj vedena celá řada exekucí.

Poškozených je pravděpodobně více

Poškozených žen evidují kriminalisté zatím devět, nyní pátrají po dalších. Domnívají se, že jich může být minimálně ještě pět. „Máme určitě několik žen, které se nám nepodařilo dohledat. Chtěli bychom, aby se nám poškozené ženy přihlásily,“ řekl zástupce vedoucího děčínské hospodářské kriminálky Tomáš Kolbaba. Pokud se je podaří dohledat, celková škoda by se mohla zvýšit o další milióny korun.

Ve dvou sázkových kancelářích prohrál tři a čtvrt miliónu korun.
Martin Czepan, kriminalista

Záhy po seznámení začal z žen pod smyšlenými příběhy tahat peníze. Potřeboval například půjčit na byt, na auto, na pohřeb příbuzného. První vylákané peníze policisté datují do roku 2011.

Některé půjčky se snažil částečně vracet, ale bylo to jen z dalších půjček. Většinu peněz důvěřivé ženy již zřejmě nikdy neuvidí. Podle kriminalistů je Doležal zřejmě závislý na hazardu. „Ve dvou sázkových kancelářích prohrál tři a čtvrt miliónu korun,“ řekl Czepan.

Důkladná prověrka

Některé ženy mu pod příslibem manželství půjčovaly s důvěrou. Ženy si kvůli němu půjčovaly i v bankách. Některé si nechaly podepsat například předání peněz, což on ochotně činil. Ani svou pravou identitu nijak neskrýval. Jedna z žen si na poště ale snadno zjistila, že je na něj vedena řada exekucí a přísun peněz Doležalovi okamžitě zastavila.

„Máme vzkaz pro ženy, aby si důkladně prověřil osoby, kterým chtějí půjčit peníze,“ dodal Czepan. Poškozené se mohou přihlásit přímo děčínským kriminalistům nebo na linku 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám